- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Moldova primește 250 milioane de euro de la UE ca să cumpere gaze naturale. Ursula von der Leyen, la Chișinău: „O țară mică cu o inimă mare”

10 Nov, 16:37 • Gabriela Andreescu
200 de milioane de euro vor fi acordate, în caz de necesitate, ca Republica Moldova să își poată acoperi nevoile de gaz. 100 de milioane, oferite sub formă de granturi, iar 100 milioane, împrumuturi, de la 1 ianuarie 2023.
Moldova primește 250 milioane de euro de la UE ca să cumpere gaze naturale. Ursula von der Leyen, la Chișinău: „O țară mică cu o inimă mare”

Uniunea Europeană va ajuta cu bani și susținere politică Republica Moldova să-și asigure necesarul de gaze și electricitate în această iarnă, a promis de la Chișinău președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat joi la Chișinău într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu că Uniunea Europeană va furniza Republicii Moldova un ajutor de urgență de 250 de milioane de euro pentru a înfrunta criza energetică provocată de invazia rusă în Ucraina.

Din aceasta sumă, 100 de milioane de euro reprezintă împrumut nerambursabil, 100 de milioane de euro – împrumuturi, plus un grant nerambursabil de 50 de milioane de euro.

Solidaritatea Uniunii Europene cu Republica Moldova este “de nezdruncinat”, a afirmat joi, la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, unde a anunțat sporirea sprijinului UE pentru ca R. Moldova să facă față “crizei energetice acute provocate de Rusia”

“Numai în ultimul an, Uniunea Europeană a oferit peste 814 milioane de euro sub formă de împrumuturi și granturi pentru Republica Moldova acum Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică acută legată atât de aprovizionarea cu gaz și electricitate, cât și de accesibilitatea gazului și electricității. Și fiți siguri că facem tot ce ne stă în putință pentru a vă ajuta să faceți față acestei crize. Prin urmare, am pregătit un pachet suplimentar de sprijin energetic pentru Republica Moldova”,a spus von der Leyen, într-o conferință comună de presă alături de președinta Maia Sandu.

Moldova primește 250 milioane de euro de la UE ca să cumpere gaze naturale
Moldova primește 250 milioane de euro de la UE ca să cumpere gaze naturale

Șefa Comisiei Europene a anunțat astfel un angajament financiar de aproape 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, scrie Calea Europeană.

“În primul rând, ne angajăm să alocăm 200 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaz. Aceasta va consta în 100 de milioane de euro sub formă de granturi și 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi. Banii ar trebui să fie disponibili începând cu ianuarie 2023 și, în al doilea rând, vom oferi 50 de milioane de euro în plus pentru sprijin bugetar pentru Republica Moldova acest lucru va ajuta la acordarea de sprijin celor mai vulnerabili, astfel încât acesta să fie un sprijin bugetar orientat”, a precizat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a postat și pe pagina personală de Twitter rezultatele întâlnirii de azi cu președinta Republicii Moldova. Oficialul european s-a adresat Maiei Sandu cu „dragă” și a scris că „Solidaritatea Uniunii Europene cu Moldova este de neclintit.

Dear @sandumaiamd, the EU’s solidarity with Moldova is unshakeable.

În cele din urmă, președinta executivului european a precizat că UE va lucra îndeaproape cu donatorii globali pentru a oferi sprijin suplimentar Republicii Moldova prin intermediul Platformei de sprijin înființate de Franța, Germania și România, care se va reuni pentru a treia în acest an, la Paris, pe 21 noiembrie. Precedentele reuniuni au avut loc la Berlin, în luna aprilie, și la București, în luna iulie.

Ursula von der Leyen a denunțat, totodată, faptul că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei vizează infrastructura esențială, electricitatea, apa de încălzire, calificându-le drept “acte josnice de cruzime” care creează haos pe piețele globale de energie prin utilizarea energiei ca armă.

“Acest lucru amenință și Republica Moldova. Dar (…) solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de nezdruncinat, așa cum poporul moldovean a dat dovadă de o solidaritate de nezdruncinat față de refugiații ucraineni”, a adăugat oficialul european

Șefa Comisiei Europene s-a referit și la parcursul european al Republicii Moldova, țară candidată la aderarea la UE după decizia Consiliului European din 23 iunie 2022, salutând agenda de reforme a Chișinăului.

“Moldova nu este doar vecinul nostru, partenerul nostru și un prieten apropiat, ci, desigur, și un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova face parte din familia noastră europeană, iar familia trebuie să rămână unită atunci când vremurile devin grele și dificile”, a conchis Ursula von der Leyen.

Citește și: Republica Moldova are șansa de a se consolida energetic. SUA îi oferă 20 de milioane de euro nerambursabili

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult