- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Motorină mai ieftină prin România. Motivul pentru care carburanții costă mai puțin cu aproape 50 de bani.Scad cererile din Ucraina

28 Feb, 09:20 • Polojan Tudor
Rezervele imense realizate în primele 2 luni de iarnă, majoritatea fiind reprezentate de importuri rusești, și cererea zonală în scădere, mai ales a celei din Ucraina, sunt principalele motive pentru care în ultima lună prețul la motorină a fost redus cu 50 bani/l, iar cel al benzinei cu doar 5 bani pe litru.
Motorină mai ieftină prin România. Motivul pentru care carburanții costă mai puțin cu aproape 50 de bani.Scad cererile din Ucraina

La momentul actiual, cererea de motorină este pe minus, fiind o consecință și a evoluției pe minus a celei ucrainene, în timp ce oferta este una excedentară ca urmare a stocurilor ridicate efectuate în urma importurilor de motorină rusească din ultimele luni. Țara noastră este exportator net de benzină și importator net de motorină, scrie profit.ro.

Acesta fiind și motivul pentru care, în lunile decembrie 2022 și ianuarie2023, companiile autohtone distribuitoare de carburanți au importat motorină la nivel major din Rusia, pentru a avea stocurile necesare în perioada următoare intrării în vigoare a embargoului impus de către Uniunea Europeană importului de produse petroliere rusești, cu data de începere 5 februarie.

Pe lângă asta, cea mai semnificativă piață de export a țării noastre, Ucraina, se confruntă cu o situație aproape asemănătoare, caracterizată printr-o cerere în scădere și de stocuri excedentare.

Mai citește și: Lidl dă lovitura fără precedent în România și investește aproape 50 de milioane de euro într-un depozit de 8 hectare. Investiția mamut a nemților va fi într-o locație complet neașteptată!

Motorină mai ieftină prin România. Motivul pentru care carburanții costă mai puțin cu aproape 50 de bani.Scad cererile din Ucraina / sursa foto: economica.net
Motorină mai ieftină prin România. Motivul pentru care carburanții costă mai puțin cu aproape 50 de bani.Scad cererile din Ucraina / sursa foto: economica.net

Au scăzut importurile de motorină

În acest fel, potrivit presei din ucraina, în perioada 1-19 februarie 2023, Ucraina a importat doar 328,7 mii de tone combustibil diesel, cu peste 14% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a lunii ianuarie. Firmele ucrainene au început deja să vândă cantitatea excedentară de motorină importată în decembrie și ianuarie, scăzând, astfel, prețurile pe piața internă.

Cea mai mare prăbușire a vânzărilor se poate vedea în rândul comercianților care furnizează motorină din România, de la vecinii bulgari, ori din Turcia – care tranzitează la rândul lor România. Conform Enkorr, în perioada 13-19 februarie 2023, în Ucraina au intrat doar 9.500 de tone de motorină din sursele menționate, o cantitate de 5,5 ori mai mică decât cea din ultima săptămână a lunii ianuarie.

“În România și Bulgaria se constată o scădere a cererii din Ucraina. Drept urmare, sunt reduse, însă vânzările tot nu cresc”, a declarat un comerciant care vinde motorină în terminalele din Ruse și Galați, pentru presa din Ucraina.

Raportul dintre cererea și oferta de combustibil diesel este dezechilibrat la nivelul întregului continent european. Drept dovada, luna aceasta, cotațiile motorinei mediteraneene cât și celei din nordul Europei, s-au prăbușit, la rândul lor, sub 800 de dolari pe tonă, de unde rezultă faptul că prețul de intrare în Ucraina, după adăugare primelor din regiune, se situează sub 1.000 de dolari pentru o tonă.

Te-ar mai putea interesa și: 2,5 miliarde de euro gratis pentru fiecare român dornic de o afacere proprie. Iată cât de ușor poți primi banii de la Guvern

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult