- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Motorul economiei europene, din nou în mișcare. Prognoze optimiste privind economia Germaniei 

19 Apr, 20:19 • Fundeanu Madalina
Economia Germaniei își revine. Noile estimări indică o scădere mai rapidă a ratei inflației în acest an.
Motorul economiei europene, din nou în mișcare. Prognoze optimiste privind economia Germaniei 

Economia Germaniei începe să dea semne de revenire după lungi momente de declin. Guvernul german va anunța săptămâna viitoare că și-a revizuit prognoza de creștere pentru acest an, de la 0,2% la 0,3%, conform unei surse citate vineri de Reuters, informează Capital.ro.

Economia Germaniei își revine

Pentru anul 2025, cele mai recente prognoze ale Guvernului german anticipează o creștere a Produsului Intern Brut de 1%.

În plus, noile estimări privind economia Germaniei indică o scădere mai accelerată a ratei inflației în acest an, până la 2,4%. Comparativ, prognozele anterioare ale Executivului de la Berlin estimau o încetinire a inflației până la 2,8% în acest an. Aceste ajustări revizuite fac parte din prognozele de primăvară ale Guvernului german, pe care ministrul Economiei, Robert Habeck, urmează să le prezinte miercuri.

Economia Germaniei, care este și cea mai mare din Europa, a înregistrat anul trecut una dintre cele mai slabe performanțe din rândul principalelor economii ale zonei euro. Cauza este impactul combinat al costurilor ridicate la energie, a scăderii comenzilor la nivel global și a dobânzilor ridicate.

Citește și: Ministrul german de Finanțe a pus piciorul în pag! ”Economia Germaniei nu e bolnavul Europei, este un om obosit care are nevoie de o cană de cafea”

economia Germaniei
economia Germaniei

În ciuda faptului că se așteaptă ca inflația și prețurile la energie să scadă în acest an, ritmul de creștere privind economia Germaniei este prognozat să rămână la un nivel modest.

Recent, Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere estimările referitoare la evoluția PIB-ului Germaniei cu 0,3%, atât pentru anul 2024, cât și pentru 2025. Fondul estimează că prima economie europeană va înregistra o creștere de 0,2% în acest an și de 1,3% în anul următor.

Anul trecut, 20% dintre germani au fost expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Potrivit datelor publicate de către Oficiul Federal de Statistică (Destatis) și preluate de EFE, în 2023, puțin peste 17,7 milioane de persoane, reprezentând 21,2% din populația Germaniei, își duceau traiul aflați în pragul sărăciei sau al excluziunii sociale, o cifră aproape identică cu cea înregistrată în anul precedent.

Detaliat, în 2022, aproximativ 17,5 milioane de persoane, sau 21,1% din populație, se aflau în această situație.

Conform datelor publicate de Destatis, în baza rezultatelor inițiale ale Sondajului privind veniturile și condițiile de viață (EU-SILC) publicat de Eurostat, acum un an aproximativ una din șapte persoane – mai exact 14,3% din populație sau aproape 12 milioane de oameni – era expusă riscului de sărăcie în Germania, în scădere față de 14,8% înregistrat în 2022.

Vezi și: Germania s-a răzgândit în privinţa interzicerii maşinilor pe benzină şi diesel. „Piaţa ar trebui să decidă ce doresc consumatorii, nu politicienii”