- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Nou: apare vinieta de o singură zi! Un astfel de tichet costă 8,60 euro

05 Nov, 09:16 • Fundeanu Madalina
În Austria, începând de anul viitor, va exista vinieta de o zi. Aceasta va costa doar 8,60 euro.
Nou: apare vinieta de o singură zi! Un astfel de tichet costă 8,60 euro

Călătorii care au în plan să tranziteze Austria trebuie să aibă în vedere că un nou tip de vinietă o să apară curând pentru autostrăzile din această țară. Mai precis, vinieta pe o zi o să fie disponibilă în curând, potrivit informațiilor oferite de Cancan.ro. Scopul principal al acestei viniete este de a menține fluxul de turiști pe autostrăzi și de a decongestiona astfel comunitățile afectate de trafic.

Vinieta pentru o zi

Vinieta de o zi pentru autostrăzile din Austria va intra în vigoare începând cu luna ianuarie a anului viitor. Astfel, prin intermediul acesteia, Austria pune în aplicare noua directivă UE privind taxarea rutieră. Important de precizat este și faptul că apariția vinietei de o zi nu o să aducă și scumpirea celei anuale. Aceasta își va menține prețul și în 2024.

Austria pune în aplicare noua directivă UE privind taxarea rutieră și anunță apariția vinietei de o zi. Astfel, din ianuarie 2024, cei care circulă pe autostrăzile din Austria pot achiziționa vinieta de o zi la prețul de 8,60 euro.

Prețul acesteia este, într-adevăr, unul rezonabil, însă cei interesați trebuie să știe că pentru celelalte categorii de viniete vor exista unele modificări de preț, însă nu pentru toate. Așadar, vinieta pentru zece zile o să fie ceva mai scumpă, prețul crescând de la 9,99 euro, la 11,50 euro. În schimb, în ceea ce privește prețul vinietei pentru două luni acesta va scădea ușor de la 29 de euro, la 28,90 euro. Însă, vestea cea mai bună este că prețul vinietei anuale va rămâne neschimbat, la 96,40 euro.

vinieta de o zi apare în Austria
vinieta de o zi apare în Austria

Te-ar putea interesa și: Alocațiile pentru copii au fost majorate, în Austria. Se va face diferență în funcție de numărul de copii dintr-o familie

Totodată, se mai anunță o nouă schimbare: autocolantul pentru anul viitor o să fie schimbat. Mai exact, galbenul va înlocui movul până cel târziu la data de 31 ianuarie 2024. Astfel, noul autocolant pentru anul viitor va fi disponibil în culoarea galben, iar acesta o să fie disponibilă începând cu ultimele zile ale lunii noiembrie la aproximativ 6.000 de parteneri de vânzare a vinietelor ASFINAG din Austria și din străinătate și va fi valabilă începând cu 1 decembrie 2023.

„Alegerea culorii este importantă, deoarece ne permite să controlăm mai bine și mai optim vinieta adezivă – în beneficiul clienților noștri. Distincția față de anul precedent și efectul de semnal sunt motive importante pentru alegerea culorii respective – de aceea, cu galbenul garantăm o diferențiere clară față de culoarea violet din anul precedent”, a declarat Claudia Eder, directorul general al ASFINAG.

Încă din anul 2018, șoferii pot opta și pentru vinietă digitală, ca alternativă la vinieta adezivă dovedită. Aceasta este legată de plăcuța de înmatriculare și este avantajoasă în special pentru proprietarii de plăcuțe de înmatriculare interschimbabile.

Toate autoturismele, motocicletele și autoturismele cu o greutate maximă admisă de până la 3,5 tone trebuie să aibă o vinietă aplicată corespunzător sau achiziționată online în timp util la intrarea pe o autostradă sau pe o autostradă supusă obligativității vinietei, spun sursele.

Vezi și: Austria dă lovitura finală României în subiectul Schengen. Cancelarul Nehammer: „Nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen”