- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Austria dă lovitura finală României în subiectul Schengen. Cancelarul Nehammer: „Nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen”

24 Oct, 20:33 • Bumbeneci Diana
Cancelarul austriac Nehammer dă o nouă lovitură României. „Nu există nicio posibilitate ca România să se alăture Schengen, până când acesta nu va fi reparat".
Austria dă lovitura finală României în subiectul Schengen. Cancelarul Nehammer: „Nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen”

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat azi la Viena că „până când Spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea sa este imposibilă”. Așadar, dezbaterea pe tema aderării care ar fi putut avea loc în decembrie, în consiliul JAI, nu are mari șanse să se concretizeze.

Austria pune o nouă lovitură în subiectul Schengen

Potrivit publicației bulgare Dnevnik, care citează declarațiile lui Karl Nehammer, cancelarul austriac își susține din nou poziția Austriei, care este contra intrării României și Bulgariei în Schengen încă de anul trecut.

„Nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen, nici alți membri, înainte de a fi efectuată o reformă în spațiul fără granițe, a declarat cancelarul austriac Karl Nehamer, potrivit Dnevnik.

Vezi și: România intră în linie dreaptă pentru Schengen. Marcel Ciolacu: „Îmi mențin părerea că este total incorect să punem interesele și politica internă înaintea unei Europe întregi”

Karl Nehammer

”Sistemul Schengen trebuie reparat”, a spus Nehamer. Bulgaria și România ar trebui sprijinite cu fonduri, dar asta nu va fi suficient, a spus el.

„Până nu va fi reparat, extinderea este imposibilă”, a spus Nehamer.

„Protecția frontierei este și mai importantă” având în vedere atrocitățile comise de Hamas în ultimele zile, a spus Nehammer. El a subliniat că 75% dintre migranții ilegali din Austria nu au fost înregistrați și a creat probleme de securitate.

România ar avea șanse să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) care va fi organizat în luna decembrie 2023. La fel ca anul trecut, în aceeași lună, ședința JAI de pe final de an aduce cele mai mari speranțe românilor care încă mai vor în Schengen.

Premierul Ciolacu rămâne optimist

„Eforturile din ultima perioadă ale Bulgariei pentru a închide toate problemele privind statul de drept au fost finalizate. Sperăm ca în perioada următoare să avem discuții aplicate cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, dar și cu cele 2 state care blochează aderarea la Schengen.

Îmi mențin părerea că este total incorect să punem interesele și politica internă înaintea unei Europe întregi. Sunt convins că împreună vom găsi soluția ca state precum România și Bulgaria să nu mai fie ținute la colț pe nedrept. Nu este o cerință a României și Bulgariei, este un drept!”, a spus Marcel Ciolacu.

Vezi și: Prognoza meteo 23 octombrie – 20 noiembrie. Urmează 4 săptămâni cu surprize mari din partea meteorologilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult