- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Panică în Rep. Moldova. Pro-rușii din Transnistria încep pregătirile pentru război

24 Jan, 13:24 • Stefan Simion
Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, începe să se implice în conflictul militar din Ucraina. Autoritățile de la Tiraspol respectă ordinul lui Vladimir Putin. Astfel, au început mobilizarea bărbaților cu vârsta de până la 55 de ani. 
Panică în Rep. Moldova. Pro-rușii din Transnistria încep pregătirile pentru război

Acțiunile administrației pro-ruse sunt justificate de așa-zisul contingent de menținere a păcii. Oficialii de la Tiraspol invită cetățenii să se înscrie în armată pentru o perioadă de trei luni de zile. Stagiul va începe oficial pe data de 1 martie. Cetățenii din Transnistria care vor da curs invitației vor primi îmbrăcăminte, cazare și o remunerație lunară de cel puțin 2.800 de ruble, scrie presa din Republica Moldova.

Potrivit aceluiași anunț, la antrenamente „pot participa bărbații cu vârsta sub 55 de ani, apți pentru serviciul militar”. Aceștia trebuie să depună o cerere la centrele militare până la 28 februarie.

De când a început războiul din Ucraina, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nerecunoscut oficial de comunitatea internațională, a negat anterior că în stânga Nistrului ar avea loc mobilizarea bărbaților.

Totuși, în ultimele săptămâni, tot mai mulți analiști de la Moscova discută despre o nouă ofensivă rusă în Ucraina.

 

Volodimir Zelenski, speriat de un posibil atac-surpriză din partea lui Vladimir Putin. Republica Moldova, în pericol

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat de curând că noua ofensivă a Federației Ruse s-a putea desfășura intempestiv, din orice direcția. El a discutat despre acest lucru într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD.

De asemenea, și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”, a precizat președintele Consiliului European.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a declarat că Republica Moldova are ca obiectiv principal să iasă din sfera de influență a Federației Ruse. În acest context, atât NATO, cât și UE și Bucureștiul vor fi primele care vor ajuta țara de peste Prut.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult