- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pentru prevenirea turbulențelor, Fondul Monetar Internațional cere reglementarea sectorului financiar non-bancar

04 Apr, 22:04 • Bocioacă Bianca
Fondul Monetar Internațional (FMI) cere ca sectorul financiar non-bancar să fie mai strâns reglementat, acesta reprezentând jumătate din activele întregului sistem financiar mondial.
Pentru prevenirea turbulențelor, Fondul Monetar Internațional cere reglementarea sectorului financiar non-bancar

Sectorul non-bancar rerpezintă în acest moment jumătate din activele integrale ale sistemului financiar mondial și, conform unui studiu realizat de Fondul Monetar Internațional, ar trebui să fie mai bine reglementat, pentru protejarea stabilității sale.

Fondul Monetar Internațional cere reglementarea sectorului non-bancar

Studiul a apărut cu o săptămână înainte de reuniunea semi-anuală a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale de la Washington, în timp ce îngrijorările cu privire la situația fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, ducând la preluarea în regim de urgență a băncii elvețiene Credit Suisse de către rivala UBS.

Îniante de turbulențele din 2008 de pe Wall Street, guvernele au promovat creșterea economiei menținând ratele dobânzilor la un nivel mai scăzut, consolidând astfel supervizarea băncilor tradiționale.

Citește și: FMI critică guvernele. „Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală”. Instituția cere ajutorarea celor vulnerabili

Potrivit FMI, evoluțiile au dus la active de mii de miliarde de dolari în mâinile fondurilor speculative ale companiilor de asigurări, planurilor de pensii și ale altor entități din afara sistemului bancar, care ar putea crea investiții mai riscante în căutarea profiturilor, fără a fi luate măsuri de precauție.

„Autorităţile au nevoie de instrumente adecvate pentru a ţine sub control turbulenţele în rândul intermediarilor financiari din sectorul non-bancar. Supravegherea, reglementarea şi supervizarea robustă sunt cerinţe preliminare esenţiale”, afirmă oficialii de la Fondul Monetar Internațional.

Aceștia atrag atenția asupra crizei bondurilor de anul trecut din Marea Britanie, care a dus la pierderi în cazul fondurilor de pensii și a necesitat intervenția Băncii
Angliei (BoE).

Acum, când inflația este ridicată, turbulențele de acest gen de pe piețe pun băncile centrale în  fața unor decizii dificile. Politica monetară trebuie înăsprită pentru a ține prețurile sub control, în timp ce stabilizarea instituțiilor care se confruntă cu dificultăți prin injecții de numerar crează presiuni.

Citește și: Previziuni optimiste: FMI se aşteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1%. Reuters: România ajunge din urmă țările vecine mai bogate, ajutată de fondurile europene

Așadar, intermediarii financiari din sectorul non-bancar „trebuie să fie reglementaţi şi supervizaţi din toate punctele de vedere”, inclusiv în privința datelor pentru gestionarea riscurilor și a regulilor provond nivelul capitalului și al lichidităților, explică experții de la Fondul Monetar Internațional.

Factorul de îngrijorare al BCE în privința stabilității finaciare, după problemele legate de Credit Suisse Group AG, este sectorul non-bancar a cărui pondere a crescut în sistemul financiar european.

„Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradiţional, şi de aceea ne uităm şi spre acest sector”, explică Luis de Guindos, potrivit agerpres.ro.

Situația este diferită față de criza financiară globală din 2008, pentru că băncile au un nivel mai ridicat al capitalului și al lichidităților, multe peste cerințele minime.