- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Măsuri pentru prevenirea crizei energetice! Prețul pentru gazele naturale a scăzut în Europa

14 Feb, 09:36 • Stefan Simion
La nivel european, sunt luate măsuri severe pentru prevenirea unei crize energetice. Cotațiile de referință la gazele naturale au scăzut.
Măsuri pentru prevenirea crizei energetice! Prețul pentru gazele naturale a scăzut în Europa

Europa este departe de criza energetică! Cotațiile de referință pentru gazele naturale înregistrează o micșorare semnificativă, citează profit.ro.

Prețul gazelor naturale se află la cel mai redus nivel identificat în ultimele patru săptămâni. Acest lucru se datorează procedurilor și măsurilor de prevenire a crizei energetice la nivel european. Mai mult de atât, reducerea cotațiilor este determinată de creșterea încrederii în faptul că energia va putea fi generată pentru tot restul iernii.

Gazele naturale, preț scăzut

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, acolo unde sunt afișate prețurile de referință la nivel european, cotația pentru gazele naturale care urmează să fie livrate în luna următoare sunt în scădere cu 4,5%. La scurt timp, s-a înregistrat un declin de 2,9%, astfel, un Megawatt-oră este estimat la valoarea de 52,38 euro.

Vezi și: România are un nou furnizor de gaze naturale! Cel mai mare importator din Grecia vine în piața românească

În urmă cu puțin timp, era prezentat unul dintre cele mai teribile scenarii, care includea pene masive de curent și criză energetică pe tot globul.  Europa poate scăpa de temeri. Vremea caldă a contribuit la reducerea cererilor de încălzire, tocmai de aceea, stocurile și rezervele se află la un nivel ridicat în momentul actual.

Reprezentanții au știut să profite de această situație. Având în vedere lipsa cererilor de încălzire, aceștia au importat gaze naturale lichefiate acolo unde era nevoie, tocmai pentru a compensa tăierea livrărilor din Rusia. Situația este una favorabilă pentru mai multe mari companii din Europa.

gazele naturale
gazele naturale

Reactoarele nucleare sunt din nou funcționale și operaționale în Franța. Reactorul german Emsland și-a reluat activitatea, alături de subsidiara din Slovacia, iar acest lucru nu a adus decât multe beneficii. GNL Freeport LNG din Texas s-a concentrat pe aprovizionarea tancurilor, iar cât de curând, terminalul își va putea relua activitatea, în urma exploziei care a avut loc în vara anului 2022.

Temperaturile la nivel european vor crește, ceea ce înseamnă că valoarea pentru gazele naturale continua să scadă. În tot acest timp, Europa poate profita de situație: livrarea consistentă a gazelor și umplerea depozitelor oferă încredere în perioada care urmează, fără să existe probleme de aprovizionare cu energie.

Citește și: Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult