- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Putin le face rușilor programe de Revelion cu cântece de propagandă. Kremlinul a cerut doar artiști „cu orientare patriotică”

05 Dec, 13:05 • Gabriela Andreescu
Divertismentul pe scară largă este pe cale să fie interzis în Rusia. Cel puțin așa reiese dintr-o scrisoare trimisă de Administrația Prezidențială a Rusiei către companiile de stat, liderii regionali, companiile de televiziune și instituțiile culturale cu recomandări privind organizarea evenimentelor de Anul Nou. Recomandările menționează doar artiști cu „orientare patriotică” și cer renunțarea la „divertismentul de scară largă”
Putin le face rușilor programe de Revelion cu cântece de propagandă. Kremlinul a cerut doar artiști „cu orientare patriotică”

În documentul respectiv Kremlinul recomandă factorilor de decizie ca, atunci când formează programele de divertisment, organizatorii acestora ar trebui să sprijine artiștii de „orientare patriotică”. Există și o listă a acestora și în ea sunt incluși Grigori Leps, Nikolai Rastorguev, Larisa Dolina, Polina Gagarina, Alexander Marșal, Garik Sukacev, Alexander F. Skliar, Valim Samoilov, Svetlana Surganova, Yulia Cicerina, Shaman, grupul City 312, Uma2rmaH și Earthlings, scrie svoboda.org.

În dorința de a face ocupația teritoriilor de este ale Ucrainei legitimă, Kremlinul recomandă și artiști din teritoriile ucrainene respective: Akim Apacev, fost „comisar militar”, originar din Mariupol, și cântărețele Natalia Kaciura și Margarita Lisovina, din regiunea Donețk. În scrisoarea trimisă autorităților din regiunile Rusiei, aceștia sunt numiți „interpreți noi”.

Administrația Prezidențială a Rusiei cere renunțarea la „divertismentul la scară largă” și „divertismentul scump”

În același document, Administrația Prezidențială rusă cere „reținere” la cheltuieli, în timpul sărbătorilor de Anul Nou și renunțarea la „divertismentul la scară largă” și „divertismentul scump”. De asemenea, Kremlinul mai recomandă instalarea de studiouri de televiziune în piețele centrale ale orașelor rusești, care să redea spectatorilor înregistrarea felicitărilor de Anul Nou pentru participanții la ceea ce autoritățile din Rusia numesc „operațiune militară specială”.

Administrația Prezidențială a Rusiei cere renunțarea la „divertismentul la scară largă” și „divertismentul scump”
Administrația Prezidențială a Rusiei cere renunțarea la „divertismentul la scară largă” și „divertismentul scump”

Citește și: Românii vor vacanțe la turci, pe orice vreme: Turiștii români, în topul vizitatorilor din Antalya în luna noiembrie

Kremlinul a întocmit deja liste cu artiștii interziși, care s-au opus „operațiunii speciale” din Ucraina
În vară, presa a relatat despre existența unei liste de „artişti interzişi în Rusia” care s-au opus războiului din Ucraina. Printre aceștia se numără grupurile DDT, Bi-2, Aquarium și Pornofilmy, rapperii Face și Oksimiron, interpreții Zemfira, Monetochka și Vasea Oblomov. Lista este destul de consistentă, cu aproximativ cincizeci de nume. Aproape toți muzicienii s-au confruntat cu anularea concertelor lor din Rusia.

Dar brațul lung al influenței politice asupra divertismentului nu s-a oprit acolo. În iulie, au apărut dezvăluiri despre agențiile de concerte care începuseră să includă clauze în contractele cu artiștii ruși, prin care li se interzice să facă declarații politice pe scenă, în special, „diseminarea de informații neadevărate despre desfășurarea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, prin orice mijloace, inclusiv audiovizual”. De asemenea, artiștilor le este interzis să folosească simbolurile de stat ale Ucrainei.

Citește și: Fonduri noi pentru fermieri! Patria Credit IFN pune la bătaie peste 256 milioane de lei pentru finanțarea micilor afaceri

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult