- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fonduri noi pentru fermieri! Patria Credit IFN pune la bătaie peste 256 milioane de lei pentru finanțarea micilor afaceri

05 Dec, 12:10 • Gabriela Andreescu
Patria Credit IFN a semnat un nou acord de garantare cu Fondul European de Investiţii (FEI), într-un plafon de 205 milioane de lei, care va asigura finanţări ale micilor afaceri, în valoare de peste 256 milioane de lei. Acordul este parte din noul program EUInvest, care reuneşte sub un singur acoperiş multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile în prezent pentru a sprijini investiţiile în UE, şi o continuare a EaSI (European Union Programme for Employment and Social Innovation).
Fonduri noi pentru fermieri! Patria Credit IFN pune la bătaie peste 256 milioane de lei pentru finanțarea micilor afaceri

Parteneriatul cu Patria Credit cu Fondul European de Investiţii se află în al 11-lea an. Prin intermediul acestui parteneriat, Patria Credit oferă fermierilor şi afacerilor mici credite garantate astfel de Uniunea Europeana (garanţia acoperă 80% din suma solicitată şi a mers până la 90% în perioada Covid), în toată această perioadă, un echivalent de peste 112 milioane de lei ajungând în afacerile locale doar prin această facilitate.

Informații despre Patria InvestEU, noul produs destinat fermierilor

Noul produs Patria InvestEU poate fi solicitat de orice fermier şi/sau mică afacere non-agricolă, care îndeplineşte câteva condiţii minime: are o firmă mică, cu mai puţin de nouă angajaţi, de peste un an, în orice formă de organizare (SRL, SA, PFA, II, IF) şi solicită un credit de maxim 120.000 de lei (circa 25.000 de euro), pe care îl foloseşte pentru a finanţa activitatea curentă, investiţii, capitalul de lucru sau mixt, informează Agerpres.

În primele 9 luni ale anului în curs, Patria Credit a înregistrat un rezultat pozitiv.

Patria Credit IFN pune la bătaie peste 256 milioane de lei pentru finanțarea micilor afaceri
Patria Credit IFN pune la bătaie peste 256 milioane de lei pentru finanțarea micilor afaceri

„Rezultatul pozitiv înregistrat în primele 9 luni din an, 5,5 milioane de lei profit, continuă de fapt seria rezultatelor foarte bune din ultimii 6 ani, confirmând că dacă îţi faci treaba cu determinare, în cazul nostru microfinanţarea, şi cu dorinţa de a fi nu doar de ajutor, ci şi relevant şi actual pentru fermieri şi agricultură, cu o echipă care are maturitate şi expertiză, clienţii vor aprecia şi vor continua să facă tot mai mult business cu tine. Şi aşa apar şi rezultatele”, a declarat Raluca Andreica, directorul general al Patria Credit.

Citește și: Românii vor vacanțe la turci, pe orice vreme: Turiștii români, în topul vizitatorilor din Antalya în luna noiembrie

Profitul realizat în perioada ianuarie – septembrie 2022, de 5,5 milioane de lei, a fost însoţit de o creştere a vânzărilor de credite cu +12% faţă de aceeaşi perioadă în 2021 şi o creştere de +21% a portofoliului de credite, cu peste 32 de milioane de lei faţă de finalul lui 2021, în timp ce calitatea portofoliului s-a menţinut la un nivel foarte bun, cu doar 4,38% din credite înregistrând întârzieri mai mari de 30 de zile.

„Noul acord cu FEI ne bucură cu atât mai mult cu cât produsele de finanţare cu garanţie europeană sunt apreciate de clienţi, plafoanele anterior obţinute fiind epuizate rapid, şi o parte importantă din portofoliul nostru, circa 112 milioane de lei (22,6 milioane de euro) şi 2.452 de credite, fiind finanţări acordate în cadrul programului EaSI şi noul InvestEU”, a adăugat reprezentanta instituției financiar bancare.

Pentru a facilita tranziţia fermierilor către o agricultură durabilă, instituţia de finanţare a lansat în această toamnă programul Ferma Inteligentă, prin care facilitează accesul la noile tehnologii oferite de companii agritech locale, cu scopul de a optimiza rezultatul culturii şi a eficientiza consumul de resurse.

După finalizarea proiectului pilot de la Izbiceni, în care opt legumicultori, clienţi ai Patria Credit, cu cultura acoperită, au beneficiat gratuit de instalarea în solarii a unor staţii de monitorizare a parametrilor agrometeorologici, realizate de Enten System, companie agritech locală, Patria Credit a lansat programul Patria Ferma Inteligentă.

Un nou partener s-a adăugat recent programului Ferma Inteligentă al Patria Credit, respectiv Field Data Zoom, aplicaţia OGOR, actualmente luând startul un nou proiect pilot în care au fost invitaţi 20 de fermieri mici şi medii, care cultivă cereale (grâu, porumb etc.), clienţi ai Patria Credit şi ai Patria Bank.

Prin această aplicație, fermierii vor primi acces gratuit la monitorizarea de la distanţă a suprafeţei cultivate, putând compara cultura pe mai multe parcele şi descoperi practicile eficiente şi timpul potrivit pentru semănare, recoltare şi lucrările de efectuat, se mai arată în comunicat.

Patria Credit IFN SA este o instituţie financiară nebancară (IFN) care susţine mai ales eforturile antreprenorilor şi ale persoanelor private, precum şi impactul lor pozitiv asupra comunităţilor rurale. Specializată în finanţarea micilor agricultori, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) şi prima instituţie financiară nebancară dedicată microfinanţării din România, cu aproape 20 de ani de experienţă şi mai bine de 15.000 de clienţi finanţaţi

Citește și: Aplicarea de CASS de 10% pe câştigurile din dobânzile bancare mai mari de 6 -24 de salarii îi revoltă pe analiștii financiari: „Statul pune o nouă taxă pe inflație!”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult