- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Războiul din Ucraina i-a lăsat pe ruși fără forță de muncă. Banca Centrală deja se plânge de restrângerea activității economice

16 Dec, 23:05 • Gabriela Andreescu
Mobilizarea generală decretată de Putin în ultimele luni și-a lăsat amprenta asupra economiei Rusiei. Rămase fără forța de muncă atât de necesară expansiunii economice, cu mulți ruși aflați pe frontul din Ucraina, autoritățile se plâng de situația delicată în care se află țara în situația actuală.
Războiul din Ucraina i-a lăsat pe ruși fără forță de muncă. Banca Centrală deja se plânge de restrângerea activității economice

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a avertizat vineri că țara se confruntă cu o penurie tot mai mare de forță de muncă, ca urmare a recrutării a peste 300.000 de civili în timpul recentei campanii de mobilizare a Ministerului Apărării, relatează The Moscow Times.

Mobilizarea decretată de Putin a lăsat Rusia fără forță de muncă

„Mediul extern pentru economia rusă rămâne provocator și restrânge semnificativ activitatea economică”, a spus oficialul de la Banca Centrală, adăugând că rata șomajului din Rusia se află în prezent la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

Cu soldații mobilizați pe front, economia Rusiei a rămas fără forță de muncă
Cu soldații mobilizați pe front, economia Rusiei a rămas fără forță de muncă

Potrivit Băncii Centrale, „capacitatea de a extinde producția în economia rusă este în mare măsură limitată de condițiile de pe piața muncii”. Banca a mai spus că creșterea salariilor în termeni reali ar putea depăși în curând creșterea productivității.

Citește și: O lege așteptată de milioane de români se discută în Parlament: Începând cu 2023, exportul de buştean ar putea fi interzis pe 10 ani, inclusiv în țările europene!

Inflația anuală era de așteptat să scadă de la rata actuală de 12% la între 5-7% în cursul anului 2023, înainte de a reveni la nivelul de dinainte de război de 4% în 2024, a spus Nabiullina, adăugând că Banca Centrală a Rusiei a decis să menține dobânda cheie la 7,5%.

Luna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că se ia în considerare un alt val de mobilizare, dar a subliniat că nu a vorbit în numele Ministerului Apărării, lăsând efectiv posibilitatea unei noi solicitări de înrolare în armată, mai scrie sursa citată.

Citește și: Mai mulți colindători au fost amendați cu 16.000 de lei pentru tulburarea liniștii publice! Polițiștii vă recomandă să sunați la 112 dacă aceștia sunt prea zgomotoși

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult