- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Reguli dure pentru platforma de rezervări hoteliere Booking. Care a fost decizia Comisiei Europene

15 May, 17:19 • Fundeanu Madalina
Platforma de rezervări hoteliere Booking este în vizorul Comisiei Europene. Au fost impuse reguli mai stricte.
Reguli dure pentru platforma de rezervări hoteliere Booking. Care a fost decizia Comisiei Europene

Platforma de rezervări hoteliere și apartamente Booking.com a fost desemnată „Gatekeeper” în conformitate cu regulile UE de concurență pentru platforme, Digital Markets Act (DMA). Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană, iar în urma acestuia, Booking trebuie să vină cu mai multe oferte și mai multă libertate de a alege pentru utilizatorii finali, scrie Euronews.

Ce decizie a luat Comisia Europeană cu privire la platforma Booking

Legea UE aduce noi reguli, mai stricte, pentru companiile de tehnologie și sprijină trecerea utilizatorilor între serviciile concurente, potrivit sursei citate.

Comisia a mai anunțat că s-a dat startul unei investigații de piață pentru a evalua în continuare respingerea depusă de platforma online X, după ce a declarat că nu se califică drept „Gatekeeper”. Comisia a declarat că va finaliza ancheta în următoarele cinci luni.

„Booking.com este un jucător important în ecosistemul turistic european și este acum și un gatekeeper desemnat. Vom depune eforturi pentru a ne asigura că va respecta pe deplin obligațiile DMA în termen de șase luni”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru Piața Internă.

Ai mai putea citi: Trucuri pe care toți utilizatorii de iPhone ar trebui să le cunoască. Cum să crești durata de viață a bateriei

Booking.com
Booking.com

Booking.com, platformă lansată în anul 1996, spune că oferă un total de peste 28 de milioane de locuri de cazare, inclusiv peste 6,6 milioane de case și apartamente.

Un purtător de cuvânt al site-ului a declarat pentru sursa citată că lucrează de mai mult timp alături de Comisia Europeană în așteptarea deciziei de astăzi.

„Reexaminăm decizia lor de desemnare acum și vom continua să lucrăm constructiv cu ei pe măsură ce dezvoltăm soluții pentru a se conforma”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În septembrie 2023, executivul UE a desemnat deja șase „gatekeepers” în conformitate cu regulile platformei, anume: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft. Până în septembrie au avut timp să respecte obligațiile, asigurându-se că mediul online este echitabil pentru alte afaceri și consumatori.

Giganții TikTok și Meta au făcut apel la desemnarea lor. În ceea ce privește Meta, aceasta și-a contestat desemnările pentru platformele sale Messenger și Marketplace, dar nu a făcut contestație împotriva statutului pentru Facebook, Instagram și WhatsApp.

În luna martie a acestui an, Comisia a început investigații de neconformitate cu privire la regulile Alphabet în ceea ce privește conducerea în Google Play și auto-preferința în Căutarea Google, regulile Apple referitor la conducerea în App Store și ecranul de alegere pentru Safari și „modelul de plată sau consimțământ” al companiei Meta.

Vezi și: Locul în care timpul pare că se dilată. Oamenii de știință vin cu explicația