- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sancţiuni imense impuse de Comisia Europeană unui gigant alimentar. Compania a încălcat grav regulile concurenţei

23 May, 18:35 • Cornel Ghimeșan
În contextul creșterii alarmante a prețurilor la alimente, Comisia Europeană a impus o amendă colosală de 337,5 milioane de euro companiei americane Mondelez. Gigantul alimentar, proprietarul unor branduri renumite precum Lu, Oreo, Milka și Toblerone, este acuzat de obstrucționarea concurenței pe piața de ciocolată, biscuiți și cafea.
Sancţiuni imense impuse de Comisia Europeană unui gigant alimentar. Compania a încălcat grav regulile concurenţei

Sancţiuni imense impuse de Comisia Europeană unui gigant alimentar. Decizia Bruxelles-ului vine după o investigație inițiată în ianuarie 2021, care a dezvăluit că Mondelez a împiedicat comerțul transfrontalier în UE, încălcând astfel normele de concurență ale blocului european.

Sancţiuni imense impuse de Comisia Europeană unui gigant alimentar

Amenda impusă Mondelez reflectă angajamentul ferm al Comisiei Europene de a proteja consumatorii și de a asigura concurența loială pe piața internă a UE. Într-o perioadă marcată de inflație ridicată și preocupări economice majore, astfel de măsuri sunt esențiale pentru menținerea echilibrului și accesibilității prețurilor la alimente, scrie EVZ.

Încălcarea normelor de concurență

Comisia Europeană susține că Mondelez a implementat acorduri ilegale și a abuzat de poziția sa dominantă pentru a restricționa comerțul cu produse de ciocolată, biscuiți și cafea între statele membre ale UE. Aceste acțiuni au avut drept scop menținerea unor prețuri ridicate pentru produsele sale, în detrimentul consumatorilor europeni. Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență, a declarat: „Mondelez a restricţionat în mod ilegal comerţul transfrontalier în UE pentru a menţine preţuri mai mari pentru produsele sale, în detrimentul consumatorilor” .

Citeşte şi: Scumpirea viciilor îi trimite pe români peste graniță pentru țigări. Românii stau la cozi kilometrice în Bulgaria pentru a da cu 10 lei mai puțin pe pachet

Impactul inflației asupra gospodăriilor europene

Această sancțiune severă, a noua ca mărime impusă de UE pentru practici anticoncurențiale, survine într-un moment critic pentru gospodăriile europene, care se confruntă cu o inflație semnificativă a prețurilor la alimente. Criticile la adresa companiilor alimentare au crescut pe măsură ce prețurile de consum au urcat rapid începând din 2022, influențate de factori precum războiul din Ucraina. Margrethe Vestager a subliniat importanța comerțului transfrontalier pentru reducerea prețurilor și creșterea disponibilității produselor: „Preţurile alimentelor diferă de la un stat membru la altul. Comerţul transfrontalier în cadrul pieţei interne poate reduce preţurile şi poate creşte disponibilitatea produselor pentru consumatori”.

Citeşte şi: Cât costă noul Dacia Duster, în funcţie de dotări, în România, comparativ cu principalele pieţe europene

Contextul economic și precedentele sancțiuni

Mondelez, cu sediul central în Chicago, deține numeroase mărci populare și este un actor major pe piața globală a alimentelor. În trecut, Comisia Europeană a aplicat sancțiuni similare altor companii pentru practici anticoncurențiale. De exemplu, în mai 2019, producătorul de bere AB InBev a fost amendat cu 200 de milioane de euro pentru restricționarea importurilor de bere în Belgia.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult