- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Speranța de viață a românilor rămași în țară, mai mică și cu 8 ani decât a celor din diaspora. De ce trăiesc mai mult cei care au emigrant în Spania sau Italia

16 May, 19:21 • Adrian Popovici
Datele Eurostat arată că speranța de viață din România este chiar și cu 8 ani mai mică decât cea din Spania sau Italia. Specialiștii cred că, parțial, acest lucru se datorează și dietei mediteraneene.
Speranța de viață a românilor rămași în țară, mai mică și cu 8 ani decât a celor din diaspora. De ce trăiesc mai mult cei care au emigrant în Spania sau Italia

Speranța de viață este un indicat important al gradului de dezvoltare al unei societăți, iar creșterea acestui indicator reprezintă o atestare a îmbunătățirii condițiilor de viață dintr-o țară. Din nefericire, după cum arată datele Eurostat, în cazul României, situația este alarmantă, cifrele indicând o diferență de 8 ani între românii care au rămas în țară și cei care locuiesc în Italia sau Spania, arată Newsweek.

Conform informațiilor furnizate de Biroul de Statistică al Uniunii Europene, Spania continuă să conducă în ceea ce privește speranța de viață, având o medie de 84 de ani. Această poziție de frunte a fost menținută de Spania începând din 2009, cu excepția anului pandemiei de Covid.

Speranța de viață medie în întregul continent european este de 81,5 ani, ceea ce înseamnă că Spania depășește această medie cu aproape 3 puncte procentuale. Pe locul doi se situează Italia, cu o speranță de viață de 83,8 ani, o cifră foarte apropiată de cea a Spaniei.

Românii stabiliți în Spania și Italia trăiesc în medie cu 8 ani mai mult decât cei din România. Podiumul clasamentului legat de speranța de viață este completat de Malta, cu o speranță de viață medie de 83,6 ani. La o distanță foarte mică se află Luxemburg, cu o vârstă medie de 83,4 ani, egalând scorul Suediei.

Te-ar putea interesa și: Peste 1 milion de vârstnici din România trăiesc cu pensia minimă. Analistul financiar Adrian Negrescu: „Dacă nu punem bani deoparte încă din perioada activă, la pensie vom ajunge niște asistați social”

Speranța de viață a românilor rămași în țară, mai mică și cu 8 ani decât a celor din diaspora. De ce trăiesc mai mult cei care au emigrant în Spania sau Italia
Speranța de viață a românilor rămași în țară, mai mică și cu 8 ani decât a celor din diaspora. De ce trăiesc mai mult cei care au emigrant în Spania sau Italia

De ce este speranța de viață mai mare în Spania sau Italia?

Conform specialiștilor, dieta mediteraneană, care include alimente neprocesate, legume, fructe, pește, fructe de mare, diferite tipuri de nuci și alune, precum și ulei de măsline, contribuie la creșterea speranței de viață în rândul locuitorilor din Spania și Italia. În plus, în ceea ce privește speranța de viață, ar trebui luați în calcul și aspecte care țin de condițiile de trai și accesul la servicii medicale de calitate.

Printre țările în care se trăiește mai mult decât media europeană de 81,5 ani se numără Franța (83,1), Belgia (82,5), Cipru (82,5), Portugalia (82,4), Țările de Jos (82), Slovenia (82), Danemarca (81,9), Finlanda (81,7), Grecia (81,6) și Austria (81,6). Germania se află sub media europeană, având o speranță de viață de 81,2 ani.

Între țările care înregistrează o speranță de viață sub 80 de ani se numără Letonia, România, Ungaria, Lituania, Estonia, Croația, Polonia și Slovacia, conform datelor furnizate de Eurostat. Bulgaria înregistrează cea mai mică speranță medie de viață, de 75,8 ani.

Comparând datele din 2023 cu cele din 2019, observăm că 18 țări din Uniunea Europeană și-au înregistrat o creștere a speranței de viață. România a înregistrat cea mai semnificativă creștere, adăugând un an la media sa, în timp ce Lituania a înregistrat o creștere de 0,8 ani.

Citește și: Satul din țara noastră unde mai trăiesc doar șapte oameni. Localnicii au ajuns la disperare. ”Ne mănâncă sălbăticiunile în scurtă vreme”