- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Stoltenberg dă undă verde! Ucraina poate intra în NATO. Ce va însemna acest lucru pentru România

21 Apr, 12:02 • Constantin Cristina
Este oficial! Ucraina devine membră a organizației NATO. Stoltenberg a făcut anunțul! Ce rol are România în această situație?
Stoltenberg dă undă verde! Ucraina poate intra în NATO. Ce va însemna acest lucru pentru România

După multe discuții și scandalul pe fondul aderării Ucrainei în NATO, în sfârșit s-a ajuns la o decizie finală. Ucraina va face parte din organizația NATO, după ce toți aliații au fost de acord, a precizat stiripesurse.

Vezi și: Jens Stoltenberg a confirmat: șeful NATO renunță la funcție. Ce se va întâmpla cu Mircea Geoană

Stoltenberg face anunțul! Ucraina poate intra în NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general a anunțat oficial vestea, înaintea unei regiuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Mai mult, secretarul general a stabilit ca obiectiv principal, Ucraina să câștige lupta împotriva Rusiei. Stoltenberg a mai adăugat că odată ce războiul se va termina, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri”.

NATO
NATO

După terminarea războiului din Ucraina, datorită integrării acestea în NATO, orice atac asupra oricărei părți membră organizației este considerat un atac asupra tuturor părților membre. Așadar, țara noastră, România este protejată pentru că face parte din NATO, dar trebuie să ofere sprijin la rândul său.

„Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, este menționat în articol.

Alte articole: Ursula von der Leyen, candidat pentru postul de secretar general NATO. Ce șanse are aceasta să îi ia locul lui Jens Stoltenberg