- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țările cu cele mai mari pensii din Europa la care românii nu au curajul să viseze. Cine sunt europenii care primesc lunar 1.800 de euro

28 May, 19:36 • Cornel Ghimeșan
În timp ce românii se gândesc cu groază la momentul în care se vor pensiona, în foarte multe țări din Europa, oamenii abia așteaptă clipa în care vor scăpa de muncă și stres și se vor concentra pe sănătate, dar și pe activitățile recreative pe care nu puteau să le facă atunci când își doreau. Asta și pentru că aceștia beneficiază lunar de pensii la care românii nici măcar nu îndrăznesc să viseze.
Țările cu cele mai mari pensii din Europa la care românii nu au curajul să viseze. Cine sunt europenii care primesc lunar 1.800 de euro

Țările cu cele mai mari pensii din Europa la care românii nu au curajul să viseze. Pensiile din România sunt atât de mici încât beneficiarii trăiesc de pe o zi pe alta.

Citește și Pensii 2023. Când își pot primi banii pensionarii pe care poștașul nu-i găsește acasă. Anunț de ultimă oră al ministrului Marius Budăi

Țările cu cele mai mari pensii din Europa la care românii nu au curajul să viseze

În timp ce în România o pensie nu acoperă nici măcar coșul zilnic de consum, în Europa sunt țări, unde oamenii sunt apreciați la adevărata lor valoare, iar pentru efortul depus în perioada în care se aflau în câmpul muncii, la pensionare sunt răsplătiți pe măsură.

De exemplu, în Norvegia cea mai mare pensie este de 1.800 unde euro pe lună, asta în timp ce în Elveția o pensie medie este de puțin peste 1.700 de euro pe lună, potrivit unei analize realizate de Picodi ce se bazează pe 44 de țări din întreaga lume, scrie kanald.ro.

La nivel european, România se clasează pe locul 28 în topul pensiilor. Datele Institutului Național de Statistică arată că 4 milioane de români au o pensie medie de 1.857 de lei net, echivalentul a 376 de euro.

Cu toate acestea, situația pensionarilor din România nu este cea mai rea, față de alte țări din Europa și asta pentru că la coada clasamentului se află Albania, unde pensiile sunt la o medie de 128 de euro pe lună, Republica Moldova, unde pensionarii primesc 128 de euro pe lună și Ucraina, acolo unde cetățenii primesc în medie o pensie de 110 euro.

Crește vârsta de pensionare în România

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat după discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene de la Bruxelles, că românii vor ieși la pensie la 65 de ani, această creștere a vârstei urmând să aibă loc treptat.

Cu toate acestea, chiar dacă vârsta de pensionare va crește, pensiile speciale nu vor scădea.

„Drepturile de pensii vor fi calculate prin creştere treptată a perioadei de contribuţie şi la finalul perioadei se va ajunge ca raportarea să fie la întreaga perioadă, nu vor mai fi alese anumite perioade de contribuţie. Creşterea treptată a vechimii necesară în specialitate. Eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale (magistraţi şi funcţionari publici parlamentari). Pensiile militare sunt şi ele supuse reformelor”, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile aflate în plată ministrul a răspuns: „Nu vor scădea, că n-au cum să scadă. Vorbesc doar ce acelea care depășesc salariul aflat în activitate. Lucru care e deja în proiectul de lege. Cele viitoare vor fi raportate corect, treptat, la întreaga perioadă”, a precizat Marius Budăi.

 

Citește și Toți pensionarii trebuie să știe. Președintele Casei Naționale de Pensii anunță schimbări în luna iunie 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult