- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țările europene unde cadrele didactice câștigă salarii de peste 50.000 de euro. Cu cât este plătit un profesor debutant în Danemarca?

20 Jan, 15:35 • Polojan Tudor
Comisia Europeană a întocmit un raport prin care a evidențiat țările cu cele mai mari salarii încasate de profesori. Elveția, Germania și Luxemburg în topul listei.
Țările europene unde cadrele didactice câștigă salarii de peste 50.000 de euro. Cu cât este plătit un profesor debutant în Danemarca?

Țările în care profesorii sunt plătiți „regește” față de salariile din România, de exemplu, sunt Danemarca, Germania ori Luxemburg, unde salariile de bază anual pentru profesorii cu normă întreagă se ridică la peste 50.000 de euro. Nici Elveția sau Liechtenstein nu se lasă mai prejos, scrie știripesurse.ro.

La mijlocul listei se află Grecia. Un salariu anual de baza pentru un profesor debutant pleacă de la 14.435 de euro. După 10 ani de activitate, salariul crește cu 21,6%, iar după încă 5 ani crește cu 32,4%. Un profesor cu experiență va primi, față de un profesor la început de drum, un salariu mai mare cu 97,3%.

Mai citește și: Platforma cu cei mai mulți utilizatori, TikTok, va fi interzisă în UE. Are timp până în septembrie 2023

Cele mai mici salarii, în România/ sursa foto: realitatea.net
Cele mai mici salarii, în România/ sursa foto: realitatea.net

România, în topul listei de salarii, dacă inversăm foaia

După cum bine ne-am obișnuit, țara noastră se află în coada clasamentului. Un profesor proaspăt angajat va avea un salariu de bază anual sub 10.000 de euro. Nu suntem singurii, însă, ci mergem la braț cu Bulgaria, Polonia, Letonia și Ungaria.

Tosuși, există o țară care își plătește cadrele didactice mai bine decât toate cele enumerate mai sus. În Cipru, salariul crește în funcție de vechime, ajungând la un procent de 85% în primii 15 ani. La sfârșitul carierei, un cadru didactic este plătit cu peste 143% mai mult decât salariul pe care îl obținea în momentul debutului.

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult