- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Toate parcările din Franța vor fi acoperite cu panouri solare. Legea a fost aprobată de Senat

09 Nov, 23:19 • Claudia Simion
Franța trece la nivelul următor când vine vorba de energia solară. O nouă lege aprobată de Senat săptămâna aceasta impune ca toate parcările cu locuri pentru cel puțin 80 de vehicule să fie acoperite de panouri solare.
Toate parcările din Franța vor fi acoperite cu panouri solare. Legea a fost aprobată de Senat

Noile prevederi fac parte din planul pe scară largă al președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a investi masiv în surse regenerabile. Planul urmărește să multiplice cu 10 cantitatea de energie solară produsă în țară și să dubleze puterea de la parcuri eoliene terestre.

Începând cu 1 iulie 2023, parcările mai mici care au între 80 și 400 de locuri vor avea la dispoziție cinci ani pentru a respecta noile măsuri. Parcările cu peste 400 de locuri au un termen mai scurt: vor trebui să respecte noile măsuri în termen de trei ani de la această dată, iar cel puțin jumătate din suprafața parcării va trebui acoperită cu panouri solare.

Planul vizează în special zone mari de parcare din jurul centrelor comerciale și al gărilor, ar putea genera până la 11 gigawați, ceea ce este echivalentul a 10 reactoare nucleare, care alimentează milioane de case. Sunt excluse parcările pentru camioanele care transportă mărfuri grele sau zonele de parcare în zone istorice sau protejate, pentru a evita „denaturarea” acestora, potrivit unui amendament la proiectul de lege.

Citește și Arma energetică a lui Putin anihilată de încălzirea globală! Franța și Spania înregistrează temperaturi record. Nu mai vine iarna în Europa?

Alte măsuri pe masă includ construirea de ferme solare mari pe terenuri virane aflate lângă autostrăzi și căi ferate, precum și pe terenuri agricole, acolo unde este fezabil. Macron a spus că orice proiect de lege adoptat ar trebui să garanteze bani care să asigure comunităților locale să beneficieze direct de schimbarea energetică.

Serviciul feroviar național din Franța, SNCF, intenționează să instaleze aproximativ 190.000 de metri pătrați de panouri solare în 156 de stații din întreaga țară până în 2025 și 1,1 milioane de metri pătrați până în 2030, toate cu scopul de a reduce consumul de energie cu 25%.

Guvernul intenționează, de asemenea, să construiască aproximativ 50 de parcuri eoliene suplimentare până în 2050, în Franța. Sunt în vigoare măsuri pentru a reduce întârzierile în construirea de ferme eoliene offshore de la 10-12 ani la șase ani, iar fermele solare mari de la șase ani la trei ani.

În această vară, guvernul francez a solidificat două zone pentru parcuri eoliene offshore în largul coastei Atlanticului în urma unei dezbateri publice masive care a implicat 15.000 de participanți, protecția mediului fiind cea mai mare preocupare.

Primul parc eolian este planificat să fie amplasat în largul insulei Oléron, la peste 35 km de coasta La Rochelle, cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW. Cel de-al doilea parc eolian va fi probabil situat mai departe, pe mare, ambele parcuri eoliene producând împreună suficientă energie electrică pentru 1,6 milioane de oameni.

Citește și Franța vine cu o idee macabră chiar și pentru secolul 21: înmormântări eco- sicriul este dus la cimitir cu bicicleta