- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un milion de români dintr-o țară vestică sunt loviți puternic de criză. Cele mai mari prețuri din ultimii 46 de ani

06 Apr, 20:45 • Bocioacă Bianca
Marea Britanie, țara în care trăiesc aproape un milion de români, trece printr-o perioadă de criză, după ce rata inflației a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 46 de ani.
Un milion de români dintr-o țară vestică sunt loviți puternic de criză. Cele mai mari prețuri din ultimii 46 de ani

Un milion de români afectați de inflația din Marea Britanie. După ce Putin a declanșat războiul din Ucraina, Europa a fost supusă multiplelor crize. Fenomenul care a perturbat în mod semnificativ viața oamenilor a fost, în mod evident, creșterea prețurilor. În Anglia, rata inflației a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 46 de ani.

Lipsa legumelor proaspete, precum ardei și castraveți, în supermarketurile din Marea Britanie a dus la o creștere a inflație pentru alimente și băuturi nealcoolice la 18,2 %, la un an de la declanțarea conflictului militar, cel mai ridicat nivel din 1977, potrivit unui raport al Oficiului pentru Statistică Națională, conform Just Food.

Citește și: Rata inflației în zona euro s-a atenuat în martie, după ce în luna februarie rata șomajului în UE a scăzut cu 6%

Rata anuală a produselor alimemtare din februarie 2023 a ajuns să fie de peste trei ori față de 5,5% față de aceeași lună a anului trecut. ONS a indicat că vinovată este creșterea cu 18% la prețurile la legume, cea mai mare din februarie 2009.

„Au existat rapoarte din mass-media despre penurie de salate și alte legume, din cauza vremii nefavorabile din sudul Europei și din Africa și a impactului prețurilor mai mari la energie electrică asupra produselor cultivate în afara sezonului în serele din Marea Britanie și nordul Europei”, potrivit ONS.

„Accelerarea de astăzi a inflației alimentelor și băuturilor la 18,2% va veni ca o veste dezamăgitoare pentru gospodării. Reflectă presiunea continuă și semnificativă la care se află sectorul alimentar și al băuturilor, în timp ce întreprinderile se confruntă cu creșterile persistente ale costurilor”, spune Karen Betts, CEO al organismului industrial din Regatul Unit, Federația pentru alimente și băuturi.

Citește și: Românii nu se vor bucura prea curând de o scădere a inflației! Scumpirile continuă să se dezvolte într-un mod alarmant de la lună la lună

Un milion de români din Marea Britanie, afectați de inflație

Scăderea ratei principale a inflației și a prețurilor la alimente din ianuarie a creat optimisul că a fost atins un vârf. În acea lună, costul alimentelor și al băuturilor răcoritoare a dscăzut pentru prima dată din 2021, în scădere față de rata de 16,8% din decembrie.

ONS mai spune că pentru toate bunurile măsurate prin indicele prețurilor de consum au crescut cu 10,4% în cele 12 luni până în februarie, față de 10,1% în ianuarie. Însă, indicele este încă în afara vârfului din octombrie de 11,1%.

„Speranța a fost că o scădere constantă a inflației va permite bancherilor centrali să uşureze creşterea ratelor. În schimb, o creștere a prețurilor la alimente, cu 18,2% și cea mai mare din 1977, și prețurile mai mari în restaurante și hoteluri, cu 12,1%, înseamnă că lupta împotriva inflației nu s-a încheiat încă”, a declarat Nicholas Hyett, analist de investiții la Wealth Club.

Ministerul de Externe anunța că în străinătate trăiau circa 6 milioane de români la sfârșitul anului 2021, dintre care:

  • 1,13 milioane români în Italia;
  • 1,08 milioane români în Spania;
  • 0,949 milioane români în Marea Britania;
  • 0,826 milioane români în Germania;
  • 0,464 milioane români în Statele Unite.