- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rata inflației în zona euro s-a atenuat în martie, după ce în luna februarie rata șomajului în UE a scăzut cu 6%

31 Mar, 15:43 • Bocioacă Bianca
Rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în zona euro, însă inflația de bază a crescut, ceea ce a dus la presiuni sporite asupra Băncii Centrale Europene pentru a ține sub control o inflație de patru ori mai marei decât ținta sa de 2%.
Rata inflației în zona euro s-a atenuat în martie, după ce în luna februarie rata șomajului în UE a scăzut cu 6%

Conform estimărilor Eurostat, rata anuală a inflației în țările din zona euro, 20 la număr, a încetinit la 6,9% în martie, de la 8,5% în februarie. Cifra este peste estimările analiștilor, care preconizau un nivel de 7,1%. Această scădere este una dintre cele mai semnificative scăderi marcate de Eurostat de la începutul colectării datelor, în 1991.

Aceasta este a cincea lună consecutivă în care este înregistrată o încetinire a prețurilor în zona euro, după ce în luna octombrie a anului trecut a fost înregistrat un avans record fde 10,6%.

Acest declin este datorat aproape în întregime scăderii prețurilor la energie cu 0,9% comparativ cu martie 2022, când invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o creștere considerabilă a prețurilor la energie. În marite, prețurile alimentelor au urcat cu 15,4%, în timp ce prețurile bunurilor industriale neenergetice au crescut cu 6,6%.

Citește și: Se acutizează criza: 4 din 10 patroni NU măresc salariile în România, în ciuda inflației explozive

Potrivit aceleiași surse, inflația de bază, cea care rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a continuat să crească în martie până la 7,5%, de la 7,4% în luna februarie. Cifra Eurostat este aceeași cu estimările analiștilor, care au mizat pe un nivel de 7,5%.

În țările din zona euro cea mai ridicată inflație se găsește în țările baltice: Letonia – 17,3%, Estonia – 15,6%, Lituania – 15,2%. Cea mai redusă creștere se înregistrează în Luxemburg, mai exact de numai 3%.

Banca Centrală Europeană estimează că rata inflației în zona euro se va situa la 6,3% în 2022 și la 3,4% în 2024.

Rata șomajului în zona euro este în scădere

Rata șomajului în zona euro s-a menținut în februarie la 6,6%, iar în UE a scăzut la 6%, de la 6,1% în ianuarie.

România se află printre primele state membre UE cu un nivel redus al șomajului de 5,5% în februarie.

În luna februarie 2022, rata șomajului în zona euro era de 6,8%, iar în UE de 6,2%.

Citește și: Românii nu se vor bucura prea curând de o scădere a inflației! Scumpirile continuă să se dezvolte într-un mod alarmant de la lună la lună

Potrivit Eurostat, 13,120 de milioane de persoane din UE, dintre care 11,142 milioane în zona euro, erau în șomaj în februarie. Față de luna februarie 2022, numărul șomerilor s-a redus cu 247.000 în UE și cu 257.000 în zona euro.

Tot în februarie, 2,799 de milioane de tineri din UE erau șomeri, 2,283 de milioane numai în zona euro.

În rândul femeilor, rata șomajului, în aceeași lună, era de 6,4% în UE, în timp ce în rândul bărbaților era de 5,7%, stabilă față de luna precedentă în ambele cazuri.

Cele mai mici rate ale șomajului au fost înregistrate în februarie în:

  • Cehia – 2,4%;
  • Polonia – 2,8%;
  • Germania – 2,9%;
  • Malta – 3%.

La polul opus se află Spania cu 12,8% și Grecia cu 11,4%.