- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu se vor bucura prea curând de o scădere a inflației! Scumpirile continuă să se dezvolte într-un mod alarmant de la lună la lună

13 Mar, 13:09 • Constantin Cristina
Românii sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la creșterea inflației din ce în ce mai rapidă. Scumpirile au loc la alimente, motiv pentru care populația este afectată semnificativ.
Românii nu se vor bucura prea curând de o scădere a inflației! Scumpirile continuă să se dezvolte într-un mod alarmant de la lună la lună

Inflația a crescut incredibil de mult în luna februarie, spulberând speranțele românilor de scădere din ultimele două luni.

Rata anuală a inflației a ajuns la 15,1% la începutul anului, apoi la o lună distanță a urcat considerabil la 15,5%. Acest lucru a fost vizibil la alimente, care s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă, mai exact cu 1,85% față de ianuarie, care a determinat creșterea ratei lunare a inflației la 1%, de la 0,3% anterior, a notat Profit.ro.

Citește și: Inflația înregistrează un record istoric. Valoarea atinsă anul trecut este de 3 ori mai mare decât în 2021. România este fruntașă

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, s-au scumpit cu 0,45%, iar prețurile medii ale serviciilor au crescut cu 0,7% față de prima lună a anului.

Analiștii au declarat că se așteptau la o astfel de creștere cu 0,2% a inflației la 15,3%. În prezent, mărfurile alimentare prezintă o scumpire de 22,35%, cele nealimentare cu 12,73%, iar serviciile cu 10,38%.

creșterea inflației
creșterea inflației

Creșterea inflației dă bătăi de cap românilor

Legumele și conservele din legume s-au scumpit luna trecută cu 6,4% față de ianuarie, după o creștere a categoriei alte legume cu 7,9%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 4,6% (față de februarie 2022 cartofii sunt mai scumpi cu 35%). Fructele proaspete s-au scumpit cu 4,9%. Peștele proaspăt s-a scumpit și el semnificativ, cu aproape 2,9%.

Față de februarie 2022 s-au scumpit cel mai mult zahărul, cu 63,6% și untul cu 44,9%, dar rate de creștere a prețurilor de 33-35% au înregistrat și cartofii, margarina, laptele, brânza, ouăle. Gazele și curentul s-au scumpit față de anul trecut cu 42%, respectiv 27,2%, arată o statistică realizată de sursa citată.

Se așteaptă o scădere a inflației la 8,7% la jumătatea anului și la 7% la finalul anului curent, a anunțat banca centrală.

Alte articole: Ministrul Adrian Câciu, contrazis de specialiști: când va coborî inflația la sub 10% în România