- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Uniunea Europeană vrea să cumpărăm gaze la comun. Ce părere au furnizorii din sectorul energetic?

16 Jan, 16:03 • Cornel Ghimeșan
Comisia Europeană își propune că țările membre UE să achiziționeze gaze la comun. CE este de părere că acest lucru va ajuta securitatea energetică, însă furnizorii din acest sector nu au încredere în această schemă propusă de UE.
Uniunea Europeană vrea să cumpărăm gaze la comun. Ce părere au furnizorii din sectorul energetic?

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat, luni, faptul că UE își propune ca țările membre să demareze achizițiile comune de gaze până la vară. Acest demers are ca scop întrajutorarea statelor membre, astfel încât acestea să își umple depozitele de gaze. În acest mod ar putea fi evitrată o criză de aprovizionarea în iarna următoare, transmite Reuters.

Citește și: Şeful ANAF, pe urmele influencerilor: „Un şmecher care obţine bani de pe reţelele de socializare, ar trebui să declare şi să plătească impozit”

La finalul primei reuniuni a reprezentanţilor ţărilor membre pentru coordonarea achiziţiilor comune de gaze, care a avut loc luni, Maros Sefcovic a spus că a sfătuit statele membre să discute cât de urgent cu jucătorii de pe pieţele lor pentru a estima cantităţile de gaze pe care le vor achiziţiona în comun.

Sefcovic a mai spus că a solicitat și mediului industrial să confirme dacă este interesat să se alăture schemei UE, care privește achiziţiile comune de gaz. Potrivit așteptărilor UE, aceste demersuri vor ajuta Europa să îşi asigure cantități suficiente în depozite şi să negocieze preţuri mai mici cu furnizorii, datorită utilizării puterii colective de cumpărare a ţărilor membre UE.

„Lucrăm pe baza unui program strict pentru a ne pregăti în vederea iernii următoare şi pentru sezonul de reumplere a depozitelor”, a precizat Maros Sefcovic într-un comunicat de presă.

Firmele din sectorul energetic nu au încredere în schema realizată de Uniunea Europeană

Firmele mari din sectorul energetic nu ar avea încredere în demersurile UE, conform anumitor oficiali. Companiile şi-ar fi exprimat reticenţa în a participa la achiziţiile comune de gaze, deoarece ele pot negocia deja propriile lor acorduri cu furnizorii şi au îndoieli că schema UE va permite obţinerea unor preţuri mai mici.

Comisia Europeană intenţionează să dea publicităţii, la începutul primăverii, informaţiile privind cantităţile de gaze pe care statele europene intenţionează să le cumpere în comun, pentru a putea atrage oferte din partea furnizorilor. Ţările UE trebuie să se asigure că firmele lor locale, iar parte la agregarea cererii de gaze cu volume echivalente cu 15% din cantitate de gaze necesară pentru a umple depozitele de gaze ale unei ţări până la 90% din capacitate.

La nivelul întregului bloc comunitar, această cerinţă de 15% ar fi echivalentă cu o cantitate de 13,5 miliarde metri cubi de gaze, adică o mică parte din importurile totale de gaze ale blocului comunitar, care în 2021, potrivit datelor Eurostat, s-au situat la 338 miliarde metri cubi.

Alte articole: Cel mai căutat cap al mafiei italiene, Messina Denaro, a fost arestat în Sicilia. „Diabolik” are deja o condamnare pe viaţă pentru asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult