- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ursula Von der Leyen se teme de migrația firmelor spre SUA: „Oferim ajutoare și stimulente ca firmele să nu plece din UE”

18 Jan, 13:28 • Cornel Ghimeșan
Uniunea Europeană se teme de faptul că pierde teren în fața SUA. Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a afiramt că UE va oferi pachete de sprijin și stimulente, astfel încât să împiedice migrația firmelor spre Statele Unite.
Ursula Von der Leyen se teme de migrația firmelor spre SUA: „Oferim ajutoare și stimulente ca firmele să nu plece din UE”

În cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Uniunea Europeană a lansat un răspuns cu privire la demersurile SUA de a-şi stimula tranziţia energetică prin facilităţi fiscale, făcând publice cu strategiile propri de a face viaţa mai uşoară pentru industria ecologică, afirmând că urmează să mobilizeze ajutoare de stat şi un fond de suveranitate pentru a împiedica migrația firmelor spre Statele Unite, transmite Reuters, citat de Adevărul.

Alte articole: Vremea caldă salvează România de o criză energetică majoră. ”Depozitele de gaze sunt la 68%.” Vom trece peste iarna tropicală fără probleme

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene a susținut în cadrul reuniunii că planul industrial al UE Green Deal va cuprinde măsuri care vor transforma Europa într-un centru pentru tehnologie curată şi inovare.

”Scopul va fi concentrarea investiţiilor pe proiecte strategice de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare. Ne vom uita în special la modul de simplificare şi accelerare a autorizaţiilor pentru noi centre de producţie cu tehnologie curată”, a spus von der Leyen într-un discurs la întâlnire.

”Pentru a menţine industria europeană atractivă, este nevoie să fim competitivi cu ofertele şi stimulentele care sunt disponibile în prezent în afara UE”, a adăugat von der Leyen.

IRA, lansat de SUA pune în „pericol” UE

Totodată, Fatih Birol, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA) a subliniat la Davos faptul că cel mai mare motor al investițiilor în climă este reprezentat de asigurarea securității energetice. Acesta a mai punctat faptul că legea semnată de Joe Biden anul trecut, cu privire la reducerea inflației din SUA, va stimula intens investițiile în energie mai puțin poluantă, iar acest lucru va deveni cel mai important acord privind schimbările climatice de la Acordul de la Paris din 2015.

Aceeași părere a fost reiterată și de către  Larry Fink, directorul general al BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, care a declarat cu ocazia unui eveniment din cadrul reuniunii WEF că măsurile guvernului SUA să finanţeze, prin intermediul IRA, o tranziţie mai rapidă în cea mai mare economie cu emisii scăzute a fost ”o schimbare a jocului”.

Reprezentantul american pentru Climă, John Kerry, a afirmat că singura modalitate de a evita daune catastrofale cauzate de schimbările climatice este ca guvernele şi companiile să cheltuiască mult, pentru a asigura tranziția către o economie cu emisii reduse.

„Cum ajungem acolo? Lecţia pe care am învăţat-o în ultimii ani… este bani, bani, bani, bani, bani, bani, bani”, a spus Kerry.

În timp ce ţările europene au salutat noul angajament faţă de tranziţia energetică din partea administraţiei lui Biden, unii se tem că acesta le poate dezavantaja companiile.

”Înţeleg importanţa legii din perspectiva SUA, dar, pe de altă parte, ar trebui să mă gândesc şi la interesele europene”, a declarat Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, în cadrul aceluiaşi panel al WEF ca Birol.

Prețul gazelor a explodat în Europa, crescând cu aproximativ 90% față de anul trecut. Această criză energetică majoră a fost de invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut. Cele 27 de state membre ale UE au resimțit din plin această lovitură.

Ursula von der Leyen promite sprijin pentru a evita migrația firmelor spre SUA
Ursula von der Leyen promite sprijin pentru a evita migrația firmelor spre SUA

Sikela a spus că gospodăriile şi industriile europene plătesc cea mai mare factură pentru criza energetică globală, în timp ce noua legislaţie americană va atrage investitorii şi va forţa guvernele să intre într-o competiţie ”periculoasă” pentru subvenţii.

Ursula Von der Leyen a declarat oficial că fondul propus va acorda atât granturi, cât şi împrumuturi, o idee pe care a ridicat-o pentru prima dată în septembrie, care nu are încă sprijinul tuturor guvernelor UE, în special al Germaniei. Ea a spus că, pe măsură ce UE se pregăteşte să înfiinţeze acest fond, menit să facă industriile interne mai competitive, în special faţă de întreprinderile din SUA şi Asia, o soluţie de legătură pentru finanţarea industriei ecologice, ar implica şi împrumuturi şi granturi.

”Avem nevoie de un mesaj foarte clar şi de un semnal pentru industria tehnologiei curate că Europa este casa şi viitorul lor şi că merită să investim aici. Deoarece acest lucru va dura ceva timp, vom analiza o soluţie de legătură pentru a oferi sprijin rapid şi direcţionat acolo unde este cel mai necesar”, a spus ea reporterilor din Davos, fără a oferi detalii, adăugând că Comisia stabileşte nevoile industriei ecologice.

Citește și: Un alt gigant din industria tech anunță reduceri majore de personal! Mii de oameni își pierd locul de muncă de la Microsoft

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult