FINANTE-BANCI

Amenzi usturatoare in asigurari. Ce directori si companii a sanctionat ASF in 2013

22 ianuarie 2014, ora 15:26, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
monede-money1.jpg
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aplicat in sectorul asigurarilor, de la data infiintarii sale (29 aprilie 2013) si pana la sfarsitul anului trecut, 43 de amenzi insumand 782.000 de lei, au anuntat miercuri oficialii institutiei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) precizeaza ca obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntara a industriei reglementate si nu de conformare in urma aplicarii de amenzi.

Societatea Onix Asigurari SA

In data de 18.12.2013, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat retragerea aprobarii domnului Simone Lentini - persoana semnificativa, director general si presedinte al Consiliului de Administratie la societatea Onix Asigurari SA.

Premisele deciziei: Autoritatea de Supraveghere Financiara a constatat ca Simone Lentini nu a respectat conditiile asumate in urma aprobarii din partea CSA din data de 12.09.2012.Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra SA

In data de 20 noiembrie 2013, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat:
  • sanctionarea domnului Iulius Alin Bucsa, presedinte al Directoratului Societatii Comerciale de Asigurare-Reasigurare Astra SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
  • sanctionarea domnului Liviu Stoicescu, membru al Directoratului Societatii Comerciale de Asigurare-Reasigurare Astra SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
  • sanctionarea domnului Irinel Dinu, conducatorul departamentului de daune din cadrul societatii Astra SA, cu amenda de 30.000 de lei.
Premisele controlului: Amenzile au fost aplicate in urma aspectelor sesizate in cadrul controlului ASF desfasurat, in perioada iulie-august 2013, la sediul societatii Astra. Controlul a avut ca obiect inclusiv verificarea modalitatii de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012, se arata in comunicatul ASF.

Decizia de control a fost luata dupa ce, in prealabil, ASF a solicitat societatii Astra clarificari in privinta modului in care societatea intelege sa instrumenteze dosarele de dauna. Intrucat clarificarile oferite de societate nu au fost satisfacatoare, ASF a decis controlul la Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra SA.

In plus, fata de amenzile in valoare de 130.000 de lei, ASF a solicitat societatii Astra sa duca la indeplinire mai multe masuri printre care:
  • Revizuirea normelor/procedurilor/instructiunilor interne privitoare la instrumentarea dosarelor de dauna, astfel incat sa respecte toate cerintele si termenele prevazute de legislatie in ceea ce priveste instrumentarea dosarelor de dauna (pentru asigurarile RCA);
  • Revizuirea normelor/procedurilor/instructiunilor interne cu privire la solutionarea petitiilor, astfel incat sa asigure inregistrarea in registrul unic de petitii a tuturor petitiilor primite de societate.
Omniasig Vienna Insurance Group SA

In data de 23 iulie 2013, Consiliul ASF a hotarat:
*
sanctionarea cu amenda in cuantum de 50.000 de lei a domnului Mihail Tecau - presedinte Directorat Omniasig VIG;
*sanctionarea cu amenda in cuantum de 50.000 de lei a domnului Artur Borowinski - vicepresedinte Directorat;
*
sanctionarea cu amenda in cuantum de 30.000 de lei a doamnei Daniela Camelia Covacescu - membru Directorat;
*stabilirea unor termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea sa rectifice neregulile constatate.

Premisele controlului: Consiliul CSA a dispus, in data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la societatea Omniasig VIG SA, avand ca tematica verificarea modului de instrumentare a dosarelor de dauna, precum si a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari).

Rezultatele si detaliile controlului desfasurat la Omniasig VIG SA au fost anuntate aici.


Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA

a) in data de 22 mai 2013, Consiliul ASF a hotarat:
1.
sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de daune al societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
2.stabilirea in sarcina societatii a mai multor obligatii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de dauna respinse de societate, pentru care termenul de prescriptie nu a intervenit si gestionarea acestora in conformitate cu prevederile in vigoare.

Rezultatele si detaliile controlului desfasurat la Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA au fost anuntate aici.

b) in data de 28 august 2013, Consiliul ASF a hotarat:
interzicerea temporara a practicarii de catre Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;
sanctionarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

c) in data de 18 septembrie 2013, Consiliul ASF a hotarat: * incetarea interzicerii temporare a practicarii asigurarii RCA de catre Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA simultan cu implementarea unui plan de masuri de catre Euroins.

“Conduita ferma a Autoritatii de Supraveghere Financiara va continua si in anul 2014 pentru a crea premizele ca societatile de asigurari sa intelega pe deplin ca trebuie sa instrumenteze si sa finalizeze dosarele de dauna intr-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguratilor”, se arata in documentul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) functioneaza, din data de 9 decembrie 2013, intr-un sediu nou situat in Splaiul Independentei, sector 5, Bucuresti, respectiv in fosta cladire Eximbank - zona Piata Natiunilor Unite.

Citeste si: 2014, un an greu pentru firmele de asigurari. Vom plati mai mult la incheierea politelor?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter