FINANTE-BANCI, BURSE

ASF: Fondurile private de pensii nu au fost afectate de furtul de actiuni

26 septembrie 2013, ora 13:01, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Calc-01.jpg
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a informat ca verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu s-au incheiat si nu au fost identificate probleme.

Decizia vine ca urmare a unui furt de actiuni fara precedent pe piata locala. Seful misiunii IFC in Romania, Ana Maria Mihaescu, a fost recent victima unui furt de actiuni in valoare de peste 200.000 de euro, pe piata noastra de capital, iar cazul este deja la Tribunalul Sibiu. IFC este divizia de investitii a Bancii Mondiale.

La solicitarea ASF, in perioada 20 - 23 septembrie fondurile de pensii nu vor face tranzactii cu actiuni.

ôDin verificarile facute in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atat de catre administrator, cat si de catre ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor. Demersul a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie 2013ö, se arata in comunicatul ASF.Verificarile, de natura preventiva, au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare.

Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii in vederea maximizarii sigurantei functionarii sistemului de pensii private.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a subliniat ca va continua sa monitorizeze cu atentie piata in scopul maximizarii protectiei oferite beneficiarilor de servicii aferente pietei financiare non-bancare.

Activele totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private (Pilon II si Pilon III) au inregistrat la finalul lunii iulie 12,68 miliarde de lei, un avans de 45% comparativ cu iulie 2012 si de 3,68% fata de luna precedenta.

In cazul fondurilor de pensii obligatorii (Pilon II), valoarea activelor nete a fost de 11,96 miliarde de lei la 31 iulie 2013, in crestere cu 45,68% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 3,69% comparativ cu luna anterioara. In acest sistem erau inregistrate 5,93 milioane de persoane.

Totodata, fondurile de pensii facultative (Pilon II) au raportat active nete de 711,12 milioane de lei la finele lunii iulie 2013, inregistrand un avans de 34,78% comparativ cu iulie 2012 si de 3,44% fata de luna precedenta. La 31 iulie erau inscrisi 303.364 de participani la fondurile din Pilonul III.

APAPR: Banii participantilor sunt in siguranta

Ca urmare a finalizarii controlului inopinat al ASF asupra detinerilor de actiuni ale fondurilor de pensii private, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a precizat ca ôarhitectura sistemului de pensii private contine, prin cadrul legal si institutiile sale, numeroase mecanisme de siguranta, aplicate in practica curenta de catre administratorii fondurilor de pensii si de catre depozitari, pentru protejarea activelor participantilorö.

ôPractic nu exista brese de siguranta, banii fondurilor de pensii sunt administrati responsabil, eficient si transparent. Toate acestea au fost confirmate acum, inca o data, de controlul inopinat al ASF, in urma stoparii timp de doua zile a tranzactionarii de actiuni de catre fondurile de pensii private. Dupa cum controlul ASF a demonstrat, detinerile de actiuni ale fondurilor de pensii, implicit banii celor peste 6 milioane de participanti la sistemul de pensii private (Pilonul II obligatoriu si Pilonul III facultativ), sunt in totala sigurantaö, mai spus oficialii Asociatiei.

Ei au adaugat ca, spre deosebire de tranzactiile efectuate pe Bursa de persoanele fizice sau alti investitori (care isi fac decontarile prin societatile de brokeraj), in cazul fondurilor de pensii un element vital de siguranta este banca depozitara, institutie supravegheata atat de ASF, cat si de BNR, prin norme prudentiale stricte.

Bancile depozitare: - verifica legalitatea ordinelor de investire ale administratorului in momentul decontarii tranzactiilor efectuate de fondurile de pensii; - verifica si certifica detinerile de instrumente financiare (de la titluri de stat pana la actiuni si altele) pentru fiecare fond; - calculeaza si raporteaza catre ASF, in paralel cu administratorii fondurilor de pensii si independent de acestia, valoarea zilnica a activului net si a unitatii de fond.

Potrivit legislatiei specifice, toate decontarile fondurilor de pensii se efectueaza prin banca depozitara si nu prin societati de brokeraj.

Administratorii fondurilor si bancile depozitare sunt institutii autorizate si reglementate, ce detin reguli interne si proceduri de guvernanta corporativa care inlatura riscul ca persoane neautorizate sa poata tranzactiona in numele fondurilor de pensii sau sa aiba acces la detinerile acestora.

ôIn acelasi timp, desi intelegem si suntem de acord cu necesitatea supravegherii prudentiale stricte si a unor masuri preventive de control din partea ASF, reiteram importanta faptului ca aceste masuri sa nu induca perturbari in activitatea fondurilor de pensii. De asemenea, ne exprimam convingerea ca orice control venit din partea oricarei institutii a statului va ajunge la acelasi rezultat de certificare a sigurantei operatiunilor fondurilor de pensiiö, au mentionat reprezentantii APAPR.

Fondurile de pensii private din Romania sunt printre cei mai mari si importanti investitori institutionali din tara noastra (detinerile fondurilor de pensii pe Bursa de Valori de la Bucuresti depasesc 1,1 mld. lei).

In termeni monetari, fondurile de pensii au adaugat castiguri nete (dupa scaderea tuturor comisioanelor) de circa 2 mld. lei peste contributiile virate in acesti ani, de circa 10 mld. lei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 04:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter