- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asigurari obligatorii de locuinte: PAID a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 euro

02 Aug, 12:16 • Redactia DailyBusiness
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a anuntat ca a platit luni, 1 august 2011, la Avrig, in judetul Sibiu, prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, in urma distrugerii unei locuinte de inundatia produsa in iunie.
Asigurari obligatorii de locuinte: PAID a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 euro

Polita de asigurare obligatorie a fost incheiata in data de 28 decembrie 2010, cu intrare in vigoare in data de 1 ianuarie 2011, pentru o locuinta de tip A, situatape Valea Avrigului. Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a locuintei, in urma inundatiei produse in localitatea Avrig in data de 10 spre 11 iunie 2011. Avizarea dosarului de dauna s-a realizat in data de 14 iunie si instrumentarea acestuia a fost finalizata in urma cu o saptamana, conform PAID.

Compania care a vandut polita de asigurare in numele PAID si care s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna este [b]Credit Europe Asigurari[/b].

Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fost distruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro, conform PAID.

Locuinta a fost construita in anul 1995 si avea toate autorizatiile necesare.Potrivit celor inscrise in dosarul de dauna si declaratiilor reprezentantilor Primariei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, care este expusa riscului de inundatii.

„Riscul de inundatii s-a transformat in certitudine, in Romania ultimilor ani. Nu ne mai punem problema daca vom avea inundatii, ci cand anume se vor produce acestea. Cred, in continuare, ca principalul obstacol in dezvoltarea portofoliului PAID consta in asimilarea politei de asigurare cu sanctiunile prevazute de legislatie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuintelor impotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale si nicidecum sanctiunile cevor fi aplicate neasiguratilor”, a subliniat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Majoritatea proprietarilor de locuinte asteapta termenul de aplicare a sanctiunilor pentru a se asigura, fara a lua in calcul ca unul dintre cele trei riscuri s-arputea produce inainte de aceastadata, a adaugat seful Pool-ului.

„In zonele cu expunere mare la diverse riscuri, aceasta asigurare este privita in continuare ca o taxa si nu ca un instrument de protectie. Mizam pe sprijinul autoritatilor locale in demersul nostru de popularizare a politei PAD, pentru ca obiectivul este comun – degrevarea bugetului de stat si a bugetelor locale de cheltuieli semnificative in cazul unui dezastru”, a precizat Marius Bulugea.

In orasul Avrig sunt 5.979 de locuinte, insa polite PAD au fost incheiate doar pentru 201 dintre acestea.

[b]Aproape 800.000 din locuinte sunt asigurate prin polita PAD[/b]

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis, in intervalul 15 iulie 2010 – 1 august 2011, 780.268 de polite de asigurare obligatorie (PAD).

Astfel, 513.069 de polite au fost incheiate pentru locuinte de tip A si 267.199 pentru cele de tip B. Totodata, 504.011 de asigurari au fost incheiate in mediul urban, iar 276.257 in cel rural.

In perioada 15 iulie 2010 – 1 august 2011, au fost avizate [b]55 de dosare de dauna[/b], iar PAID a platit despagubiri pentru 23 dintre acestea. Valoarea totala a despagubirilor achitate de Pool depaseste 172.000 de lei.

Prima de asigurare anuala este de10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 de euro. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni si acopera trei riscuri: cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii.

Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.
 
Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.