FINANTE-BANCI

BCR este optimista si vede o crestere economica mai mare decat Comisia Europeana

08 mai 2013, ora 13:28, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
crestere-bani.jpg
Banca Comerciala Romania (BCR) a revizuit in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,1% la 1,8%, mai mare decat cea prognizata de Comisia Europeana.

Prognoza BCR este motivata de perspectivele bune pentru o productie agricola mai mare cu 10% fata de anul trecut. De asemenea, aceasta estimare este bazata si pe o crestere a exporturilor in afara Uniunii Europene (UE) cu aproximativ 20%, a declarat miercuri Eugen Sinca, analistul-sef al BCR.

"Cresterea de 1,8% este o estimare realista, chiar conservatoare as putea spune. Asta inseamna ca nu excludem o crestere economica mai mare, de pana la 2,5%, daca vom avea o buna absorbtie a fondurilor europene si o productie agricola foarte buna", a spus Sinca, adaugand ca estimarea bancii este usor peste cea a Comisiei Europene.

Comisia Europeana anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va creste cu 1,6% in 2013, in linie cu asteptarile FMI si ale Guvernului.Economia Romaniei a crescut anul trecut in termeni reali cu 0,7% fata de anul 2011, iar Produsul Intern Brut a fost estimat la 587,499 miliarde lei preturi curente, potrivit datelor provizorii publicate in aprilie de Institutul National de Statistica (INS) Sinca a precizat ca economia Romaniei va avea in acest an cea mai ridicata crestere economica din UE, excluzand tarile baltice.

"Romania are capacitate foarte buna de atragere a investitiilor straine directe in acest an. Alaturi de tarile baltice, Romania are cea mai mare sansa de a iesi din procedura de deficit bugetar excesiv, asa ca ne asteptam la influxuri de investitii straine directe", a aratat analistul.

Conform calculelor analistilor BCR, fiecare miliard de euro atras din fonduri structurale si de coeziune contribuie cu 0,3 puncte procentuale la cresterea economica pe termen scurt, de maxim 12 luni. Astfel, daca Romania va atrage 1 miliard de euro in plus din aceste fonduri, la cresterea economica estimata de 1,8% se vor adauga 0,3 puncte procentuale, ajungand la 2,1%.

Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat, din 2007 si pana in prezent, co-finantari in valoare de 1 miliard de euro (4,37 miliarde de lei) pentru beneficiarii de fonduri structurale si de coeziune.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 10 Iulie 2020, 03:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter