FINANTE-BANCI

Blitzkrieg de propaganda politica? 2013, un an economic "stralucit"

14 februarie 2014, ora 11:23, autor(i): Valentin Gros   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
B.jpg
Guvernul condus de Victor Ponta a mai raportat un record. Alaturi de cea mai mica inflatie de dupa 1989 si maximul istoric inregistrat la exporturi, 2013 a adus si un record de crestere economica in perioada post-criza. Chiar asa de bine traim?

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS). Este cea mai mare crestere economica anuntata dupa 2008, anul de start al crizei mondiale.

Si saptamana asta am mai primit o veste imbucuratoare.Potrivit autoritatilor, deficitul comercial a scazut anul trecut cu 41% fata de 2012, la 25,2 miliarde lei (5,7 miliarde euro), dupa ce exporturile au crescut cu 9%, la 219 miliarde lei (49,5 mld. euro), atingand astfel maximul istoric, iar importurile au avansat cu 0,2%, la 244,33 miliarde lei (55 mld. euro).

Va vine sa credeti ca avem o economie prospera? Unii se indoiesc.

"Vreau sa va avertizez ca urmeaza un blitzkrieg de propaganda politica, in acest caz socialista", a scris inca de joi, pe pagina sa de Facebook, analistul economic Florin Citu.

"Anuntarea cifrelor pentru cresterea economica in 2013 o sa ofere oportunitatea unor ode pentru guvern si atacuri virulente (chiar personale) pentru cei care nu imbratiseaza modelul socialist. Nu va speriati! Este temporar", a continuat Citu, intr-o nota ironica.

El nu crede ca datele publicate de INS reflecta realitatea."O crestere economica peste asteptari in 2013 nu explica: cresterea somajului, a numarului de insolvente, cresterea arieratelor, a deficitului bugetar, a veniturilor sub asteptari sau scadere venitului disponibil. In euforia propagandistica sa nu va asteptati sa va raspunda cineva atunci cand o sa intrebati de ce cresterea economica nu a rezolvat aceste probleme dar le-a accentuat", spune Citu.

Acesta a mai contestat datele oficiale referitoare la evolutia produsului intern brut (PIB) si atunci cand au fost anuntate cifrele pentru primele trei trimestre din 2013. Argumentul? Greu sa avem o majorare a PIB in timp ce si rata somajului urca. In completare, analistul Ilie Serbanescu observa un alt "paradox": crestere economica pe fondul scaderii consumului de energie!

Este ca si cum am reusi, cu mai putine masini si mai putin combustibil, sa parcurgem o distanta totala mai lunga. Ceea ce nu se poate decat daca am avea masini mai performante, cu un consum mai redus la suta de kilometri. Iar un salt tehnologic spectaculos nu prea am vazut in economia romaneasca.

Ca nespecialisti, nu putem contrazice datele INS, pentru ca nu avem instrumentele necesare pentru a face o "masuratoare paralela". Ca sa vii si sa spui ca PIB nu a crescut cu 3,5%, ci cu 1,5%, trebuie sa determini PIB cu mijloace proprii. Dar niciun roman de rand nu dispune de asemenea mijloace. Romanul de rand (aici incluzand toate categoriile sociale, de la angajati pana la antreprenori) nu se simte prea incantat de evolutia economiei.

"De ce nu se simte cresterea economica? De ce creste somajul? De ce veniturile la buget sunt sub asteptari?" - intreaba retoric Florin Citu.

"Pentru ca este o crestere economica provenita din scaderea deflatorului (iar 2011 mi-a aratat sa nu am incredere in modul in care INS masoara preturile). PIB nominal are o dinamica in scadere (ceea ce explica veniturile la buget mai mic, cresterea somajului si arieratelor). Iar dinamica deflatorului (preturile din economie) indica o scadere datorita deficitului de cerere", spune analistul.

El explica astfel un alt record pozitiv pe care guvernul Ponta l-a bifat anul trecut: cea mai scazuta inflatie de dupa 1989, de sub 2%. "Deficitul de cerere" demonstreaza ca lumea nu prea mai are bani. Cum preturile reprezinta un efect al raportului cerere-oferta, ele au scazut tocmai din acest motiv.

Cititi si:
Realizari record la export si inflatie. Traim mai bine?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
tudor a spus:
19/02/2014 16:38
N-a fost stralucit, ci mai degraba acceptabil.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 02:07
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter