- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Gest extrem: O persoana s-a aruncat de la balconul Parlamentului (Update: opiniile DailyBusiness.ro)

23 Dec, 10:40 • Redactia DailyBusiness
Un barbat in varsta de circa 40 de ani a cazut joi dimineata de la unul dintre balcoanele Parlamentului, in momentul in care premierul Boc se pregatea sa-si inceapa discursul.
Gest extrem: O persoana s-a aruncat de la balconul Parlamentului (Update: opiniile DailyBusiness.ro)

Acesta a ramas cazut la pamant, printre scaunele din sala plenului, doua banci fiind distruse in urma impactului, potrivit televiziunilor de stiri.

Inainte sa se arunce, barbatul ar fi strigat, potrivit surselor Realitatea TV, „pentru tine, Boc”.

Cititi si comentariul „Doar nu credeti ca era nebun” al editorului DailyBusiness.ro Valentin Gros, precum si opinia jurnalistului DailyBusiness.ro Adrian Negrescu, Din manualul de manipulare: Cum s-a speculat politic incidentul din parlament.

„Omul s-a aruncat ca intr-un bazin de la balconul Parlamentului si a strigat ‘mi-ati luat mancarea de la copii'”, a spus pentru DailyBusiness.ro deputatul PNL Eugen Nicolescu, care era prezent in sala. Persoana este, potrivit primelor informatii, electrician in cadrul Televiziunii Romane. In parlament au venit paramedicii care l-au asezat deja pe barbat pe o targa si l-au transportat catre spitalul Universitar.

Un reprezentant al spitalului Universitar a declarat ca barbatul este constient, stabilizat, a suferit doar leziuni in zona fetei si nu are niciun fel de leziuni care sa ii puna viata in pericol. Conform Hotnews.ro, barbatul se numeste Adrian Sobaru, este electrician la TVR, are 43 de ani si este tatal a doi copii.

Parlamentul dezbatea astazi motiunea de cenzura intitulata „Legea salarizarii Guvernului iresponsabil”, introdusa de opozitie dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pe proiectul legii-cadru de salarizare din fonduri publice.

Aceasta este cea de-a doua motiune de cenzura dezbatuta de senatori si deputati in aceasta saptamana.

Parlamentarii PSD apucasera sa citeasca textul motiunii, iar premierul Emil Boc se afla la tribuna pentru a isi incepe discursul.

In ciuda apelului Opozitie, Coalitia de guvernare a decis ca sedinta Parlamentului sa fie reluata. Motiunea de cenzura nu va mai fi dezbatuta si va fi supusa direct votului plenului.

Motiunea de cenzura, a doua depusa de PNL, PSD si PC, acuza faptul ca legea cadru va crea discriminari salariale intre bugetari si va provoca un exod al specialistilor din sectorul public. In replica, premierul Emil Boc a declarat ca demersul Opozitiei este unul demagogic si populist.

Prim ministrul a afirmat ca este sigur ca motiunea de cenzura nu va trece si ca legile salarizarii vor fi puse in practica.

De altfel, prima motiune de cenzura, care a vizat legea salarizarii bugetarilor in 2011, a fost respinsa de Parlament.

Motiunea a fost respinsa

Votul pe motiunea de cenzura s-a incheiat. Niciun parlamentar nu a votat.

Opozitia nu a participat la vot, iar puterea nu a votat. Astfel motiunea a fost respinsa pentru ca nu a intrunit numarul necesar de voturi.

Reactia lui Boc

„Este un lucru tragic care m-a socat si pe mine. Sper ca sanatatea si viata sa nu ii fie puse in pericol si sa mergem cu totii impreuna mai departe”, a declarat premierul Emil Boc, care a facut apel la luciditate si ratiune pentru depasirea situatiei dificile create de criza economica.

„Sunt vremuri grele. Solutia nu este cea pe care am vazut-o azi in Parlament. Solutiile cele mai bune pentru a depasi acest moment dificil sunt rationalitatea si luciditatea.Trebuie sa avem taria si forta sa luam cele mai bune si rationale decizii”, a mai spus prim-ministrul.

De asemenea, Boc a facut apel la clasa politica pentru a nu exacerba tensiunile politice, astfel incat tensiunile sociale sa nu mearga intr-o directie nedorita.

Adrian Sobaru, pe Facebook

La putin timp dupa incident, a fost creat un profil al lui Adrian Sobaru pe reteaua de socializare Facebook. Poza de pe profil este una dintre cele surprinse de fotoreporteri in momentul caderii acestuia de la unul dintre balcoanele Parlamentului.
[img=1085][/img]
La circa 5 ore de la publicarea profilului, aceasta a primit aproximativ 350 de „like-uri”.

La descrierea sa, se mentioneaza ca „Adrian Sobaru este un electricianul TVR, care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, in dimineata zilei de 23 decembrie. A fost scos din sala de plen de echipajul SMURD si a strigat de pe targa Libertate!”.

„Sobaru s-a aruncat in semn de protest de la balconul plenului Parlamentului in timpul sedintei in care se dezbatea motiunea de cenzura, chiar in momentul in care premierul Emil Boc a luat cuvantul”, se mai arata in descriere.

TVR confirmat ca Sobaru este electrician la televiziunea publica

„Din informatiile pe care le detinem, barbatul care s-a aruncat astazi de la balcon in Parlament este angajat al TVR, avand functia de electrician”, se arata intr-un comunicat transmis joi de oficialii TVR.

„Adrian Sobaru a facut acest gest din motive personale. El nu avea probleme legate de locul de munca si niciun fel de litigiu cu televiziunea publica. El nu a fost afectat in drepturile sale salariale, dimpotriva,TVR l-a sprijinit material in mod sustinut pentru problemele de sanatate pe care le avea in familie”, se mai arata in document.