- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Intram iar in recesiune? Cresterea economica din primele 6 luni a fost revizuita in scadere

05 Oct, 10:29 • adrian.mihaltianu
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit estimarea privind cresterea economica din primul semestru, de la 0,8% in varianta initiala la 0,7%, astfel ca produsul intern brut (PIB) a ajuns la jumatatea anului la 247,727 miliarde lei, sustinut de cresterile din constructii si activitati profesionale si de servicii.
Intram iar in recesiune? Cresterea economica din primele 6 luni a fost revizuita in scadere

„Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (+2,3%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1,5%), si informatii si comunicatii (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei”, se arata intr-un comunicat al INS.

In [b]trimestrul al doilea PIB-ul a crescut cu 1,1%[/b] fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 138,259 miliarde lei preturi curente, urcand si comparativ cu primele trei luni ale anului, dupa doua trimestre consecutive de scadere.

Ramura „Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport” a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (3,7%), urmata de constructii (3,6%). Cresteri usoare s-au mai raportat in activitatile de informatii si comunicatii (1,5%), tranzactii imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (2.1%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,6%), activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (1,6%) si intermedieri financiare si asigurari (0,9%).

Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 5,7%, noteaza INS.

Din punctul de vedere al utilizarii produsului intern brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii ( cu 0,2%) si scaderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Ca serie ajustata sezonier PIB-ul estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,5% fata de trimestrul I 2012.

Economia Romanei este in recesiune tehnica dupa ce perioada ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Iesirea din recesiune presupune doua trimestre consecutive de crestere.