- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata creditarii in 2013, intre optimism si pesimism. Leul va fi vedeta anului

08 Jan, 00:07 • adrian.mihaltianu
Evolutia creditarii va fi in stransa legatura cu cea a economiei si in 2013. Majoritatea specialistilor se asteapta la o crestere a pietei creditarii din Romania in acest an, dar una usoara, cu o singura cifra. Vezi care sunt tendintele anului si cum vor evolua imprumuturile in lei, dar si cele din programul guvernamental Prima Casa.
Piata creditarii in 2013, intre optimism si pesimism. Leul va fi vedeta anului

„Perspectivele activitatii de creditare nu sunt foarte optimiste pentru anul 2013, avand in vedere riscurile care planeaza asupra procesului de ajustare a bilanturilor bancilor la nivel european (cu efecte asupra liniilor de finantare pentru subsidiare)”, a declarat Catalina Molnar, economist-sef UniCredit Tiriac Bank.

„In plus, trendul de deteriorare a portofoliilor bancilor este de asteptat sa continue, dar si cerintele suplimentare de provizioane in urma auditului cerut de BNR in 2012 ar putea afecta atat profitabilitatea sistemului bancar cat si oferta de credite”, a mai spus Molnar.

In acelasi timp, oficialii Bancpost nu vad modificari majore pe piata creditarii in acest an fata de 2012, cererea de credite ramanand relativ redusa fiind influentata de increderea clientilor care este la un nivel redus si de gradul de indatorare ridicat.

Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker, a precizat ca din 2009, niciun inceput de an nu prezenta semne optimiste pentru piata creditarii.

„Ca si pana acum, evolutia creditelor va depinde in mod direct de situatia economica a Romaniei si a Europei in general. Vom avea un Guvern care a creat asteptari enorme populatiei prin promisiunile electoarale si nu ne ramane decat sa speram ca masurile populiste nu vor afecta foarte mult subreda stabilitate economica existenta”, a spus Liviu Andrei.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, se asteapta ca [b]anul 2013 sa ramana destul de dificil pentru sistemul bancar[/b] dat fiind ca revenirea economica este una lenta.

„Tendinta de imbunatatire in activitatea de creditare va fi probabil destul de mica sau se va mentine la nivelul anului 2012, adica un [b]ritm de crestere a creditarii cu o singura cifra[/b]. Astfel, este de asteptat ca activitatea de creditare catre companii sa inregistreze cea mai ridicata dinamica si in 2013, in timp ce creditele de consum vor performa mai slab (data fiind increderea scazuta a polulatiei si perspectivele modeste de crestere a venitului disponibil)”, a explicat Dumitru.

Conform acestuia,  creditele neperformante vor ramane o provocare majora pentru sistemul bancar in conditiile in care cresterea economica a incetinit in 2012 si este de asteptat sa ramana modesta in 2013 (in jur de 1,5%).

Si Marius Istrati, sef dezvoltare produse persoane fizice Volksbank, considera ca [b]piata creditarii este inca amortita[/b], iar in 2013 nu vom asista la modificari semnificative. Ritmul de cresterea va ramane in continuare scazut.

In acelasi timp, Laszlo Diosi, CEO-ul OTP Bank Romania, este mai optimist.

„Piata europeana de creditare este in general in scadere, dar eu vad ca Romania avanseaza contra curentului. Romania are inca nevoie de cladiri de apartamente si birouri, agricultura si echipamente de productie”, a spus Diosi.

„Nu a fost un an bun pentru Romania, atat din punct de vedere economic cat si politic, dar am putea vedea o [b]crestere cu 5-10%[/b] a pietei de creditare in 2012. Din punct de vedere al creditarii, cred ca 2013 va fi similar cu 2012, astfel incat vad o crestere similara, de 5-10%, pe intreaga piata.

Rozalia Pal, economist-sef Garanti Bank, se asteapta in 2013 la o [b]reaccelerare usoara a creditarii[/b], de la nivelul actual foarte scazut (1,1% de la an la an, ajustat cu rata cursului de schimb, la finalul lui octombrie 2012).

„Cum se poate realiza acest lucru? In primul rand, printr-o politica monetara mai relaxata, pe care o putem astepta in a doua parte a lui 2013. De asemenea, un semn de revigorare trebuie sa vina si din partea cresterii economice, ceea ce implica imbunatatirea profitabilitatii intreprinderilor, cresterea veniturilor, scaderea somajului, astfel incat sa se imbunatateasca si capacitatea de rambursare a clientilor”, a adaugat Rozalia Pal.
[quote=Anca Bidian, CEO Kiwi Finance]Anul 2013 va fi mai bun decat 2012 din punctul de vedere al creditarii[/quote]
„2012 a debutat cu implementarea noului regulament BNR care a restrictionat unele produse. Din analizele noastre efectele au fost absorbite in primele 6 luni ale anului, iar in a doua parte a anului volumele au revenit la nivelul anului 2011. Astfel, daca acest trend continua sunt toate premisele ca in 2013 sa vedem o crestere a cererii si a volumelor de credite noi”, a aratat Anca Bidian.

Totodata, potrivit lui Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte CEC Bank, [b]creditarea va ramane ancorata in contrangeri economice[/b], de reglementare si de cost.

„Creditul neguvernamental consider ca va inregistra o crestere cu o singura cifra in anul 2013. Avansul creditarii este dependent de cererea de creditare, de eligibilitatea clientilor si de reglementarile care impacteaza aceasta activitate, mai ales ca este vizata limitarea expunerii debitorilor la creditarea in valuta”, a aratat Ghetea.

Presedintele ARB a mentionat ca, avand ca scop gestionarea adecvata a riscurilor, aplicarea recomandarilor Comitetului European de Risc Sistemic prin care este urmarita descurajarea creditarii in valuta pe zona entitatilor nefinanciare care nu obtin venituri in valuta va reduce din capacitatatea de creditare.

[b]Tendintele anului 2013[/b]

„Contextul international dificil, riscul de credit, implementarea prevederilor Basel III si reducerea expunerilor in conditiile absentei alternativelor de plasament raman principalele provocari la adresa sistemului bancar romanesc”, a subliniat Radu Gratian Ghetea.

Acesta se asteapta la constrangeri pe zona creditarii pentru [b]IMM-uri[/b] ca urmare a aplicarii recomandarilor europene pentru restrictionarea creditarii in valuta si a aplicarii prevederilor Noului acord privind cerintele de capital – Basel III.

In acelasi timp, oficialul Volksbank considera ca finantarile vor merge in principal catre IMM-uri, iar pentru populatie creditele de consum vor fi cele mai cautate. „In cazul in care programul Prima Casa va continua si in 2013, putem spune ca finantarea imobiliara pentru populatie va exista si anul acesta”, a zis Marius Istrati.

„Cererea de credite ar putea veni tot din partea companiilor, conditiile programului Mihail Kogalniceanu (pentru IMMuri) imbunatatindu-se. Daca ne uitam la datele publicate de Comisia Europeana, observam ca intentia persoanelor fizice de a lua un credit de consum este in scadere, iar cea legata de imobiliare este relativ stabila”, a spus, la randul sau, Catalina Molnar.

De asemena, oficialii Bancpost, au precizat ca, [b]cardurile de credit[/b] vor ramane in preferintele clentilor. De asemenea, pe fondul unui grad de indatorare ridicat, clientii bancilor vor continua sa fie interesati de posibilitatile de reducere a obligatiilor lunare de plata, asadar [b]refinantarea[/b] creditelor existente cu posibilitatea de a o obtine o suma suplimentara de bani.

Seful OTP Bank se asteapta sa vada un [b]boom a creditelor de consum[/b] in 2013, dar cel mai bun lucru pe care il spera este stabilizarea nivelului creditelor neperformante.

„Economie de piata fara creditare nu exista. Cand vorbim de tendinta pietei creditelor vorbim practic de tendinta economiei in 2013. In acest binom insa intrebarea este cine a fost primul, oul sau gaina? Pentru ca franarea creditarii duce fara echivoc la stagnarea economica. Si cand tot auzim de cativa ani deja ca bancile vor relua creditarea intr-un mod rezonabil dupa ce economia isi revine, urmeaza intrebarea legita in opinia mea cum isi poate reveni economia fara bani? Si din pacate inca nu am vazut un raspuns sau o analiza pertinenta la aceasta intrebare”, a comentat Anca Bidian.

„Se pare ca leul va fi vedeta anului 2013. Dupa ce in 2012, leul a fost moneda de baza pentru creditele de consum, ne asteptam ca in 2013 sa acapareze o buna parte si din piata creditelor ipotecare. Din moment ce insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a anuntat prelungirea termenului de trecere la moneda unica, e de asteptat ca bancile sa traduca acest mesaj prin inasprirea normelor pentru creditele in valuta”, a declarat Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker.
[quote=Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania]In 2013, doua treimi din totalul imprumuturilor vor fi acordate in lei[/quote]
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, estimeaza o crestere a creditarii in lei in 2013 fata de 2012, tinand cont de normele de prudentalitate introduse sau anuntate a fi introduse de catre BNR, care favorizeaza o astfel de tendinta.

„Totusi, nu trebuie sa ne asteptam la o trecere peste noapte de la creditarea in valuta la cea in lei. Exista companii si indivizi care isi pot asuma riscul valutar si vor prefera sa se imprumute in valuta pentru a benficia de diferentialul favorabil dintre costul unui credit in valuta si cel al unui credit in lei. Pe de alta parte, gradul redus de dezvolare a pietei financiare in lei, face dificila pentru banci creditarea in lei pe temen lung”, a spus Dumitru.

Marius Istrati, sef dezvoltare produse persoane fizice Volksbank, a aratat ca imprumuturile in lei castiga mai mult teren datorita eliminarii riscului valutar dar si datorita dorintei bancilor de a plasa in piata excedentul de lichiditate in lei.

„Creditarea in lei ar putea castiga teren in fata imprumuturilor in valuta, pentru faptul ca bancile si-ar putea limita oferta de credite in valuta datorita constrangerilor de finantare, precum si a restrictiilor impuse de BNR”, a subliniat Catalina Molnar, economist-sef UniCredit Tiriac Bank.

De asemenea, reprezentantii Bancpost au precizat ca imprumuturile in lei sunt alegerea potrivita pentru piata in circumstantele actuale, atat pentru clienti cat si pentru banci, si va continua astfel. Desigur, pentru creditele negarantate si carduri.

„Semnalele oferite de piata – reglementarile BNR care descurajeaza creditarea in valuta, deciziile unor institutii bancare de a retrage creditarea in euro, preferintele romanilor – ne fac sa credem ca, in 2013, creditele in lei vor castiga si mai mult teren”, au adaugat acestia.

„Cu siguranta, creditele de nevoi personale negarantate vor continua sa fie solicitate si acordate in lei. In ceea ce priveste creditarea ipotecara sunt mai multe aspecte care trebuie luate in considerare dintre care diferentele mari de costuri intre lei si euro si faptul ca avem totusi o piata euroizata sunt cele mai importante”, a subliniat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Rozalia Pal, economist-sef Garanti Bank a aratat ca inca din anul 2012, s-a observat deja o orientare spre creditele denominate in lei. Desi mai costisitoare la prima vedere, in cazul acestora costurile de finantare se egaleaza sau chiar devin mai mici fata de creditarea in valuta, daca luam in considerare o eventuala materializare a riscul de depreciere.

„De exemplu, la o depreciere de 4-5% a leului fata de data creditarii, cu o diferentiere de dobanda de 3,5%, creditarea in lei devine mai ieftina”, a explicat Pal.

De asemenea, Banca Nationala a inasprit conditiile de creditare in valuta, prin noi regulamente. Clientii bancari au reactionat conform acestor modificari, astfel incat, la sfarsitul lunii octombrie, creditele in lei la nivelul sistemului bancar au inregistrat o crestere anuala de 4,6%, in timp ce creditarea in valuta a scazut cu 1,1% fata de volumul din octombrie 2011.

Aceasta tendinta de orientare spre creditele in lei se observa in mod special la clientii corporate, cu o crestere anuala de 11,3%, in timp ce creditarea in valuta a inregistrat scaderi. De asemenea, creditarea in lei pentru locuinte a inregistrat un salt de 14,8%, crestere anuala la sfarsitul lui octombrie, a mai spus economistul Garanti Bank.

„Aceasta tendinta este data de diferentierea de dobanda tot mai mica intre cele doua produse. Daca in 2009 costurile de creditare in lei erau cu peste 10 puncte procentuale mai mari, acum diferentierea s-a redus la 5 puncte procentuale. In cazul creditelor pentru locuinte, diferenta intre DAE in RON si EUR a fost de doar 3,5% in octombrie. Estimarea noastra este ca aceasta tendinta va continua si in 2013, dar doar dupa continuarea relaxarii conditiilor monetare”, a adaugat aceasta.

[b]Programul Prima Casa, sustinatorul vanzarilor imobiliare[/b]

Programul Prima Casa [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/programul-prima-casa-va-continua-in-2013-plafonul-de-garantii-suplimentat-cu-200-mil-euro-84136/]va continua in 2013[/url], cu garantii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel incat fondurile sa ajunga cel putin pana la mijlocul anului viitor, iar bancile care nu utilizeaza pana la sfarsitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi in 2013, potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Daca hotararea va fi aprobata, bancile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat sumele anterioare.

„Programul Prima Casa va continua si in 2013 pentru ca in ultimii doi ani a fost singurul care a sustinut vanzarile pe imobiliare”, a spus Marius Istrati.

In acelasi timp, Catalina Molnar, considera ca programul Prima Casa ar trebui sa fie continuat pentru a putea sustine creditul imobiliar si in 2013 – singura componenta pe zona creditarii persoanelor fizice care a avut o contributie pozitiva in 2012.

„Continuarea programului ar fi un semnal pozitiv, deoarece acest program are rolul de a impulsiona reluarea creditarii, dar si cresterea economica. Asteptam ca proiectul de Hotarare sa fie votat in curand”, a declarat Rozalia Pal.

Totodata, Anca Bidian a explicat ca suplimentarea plafonului de garantii cu 200 milioane euro inseamna inca 20.000 de credite ipotecare la o valoare medie de 40.000 euro.