FINANTE-BANCI

Razboiul clienti-banci continua. Vor renunta institutiile financiare la clauzele abuzive?

17 februarie 2014, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani-calc.jpg
Bancile au pierdut mai multe procese in ultimii ani, dupa ce tribunalele au dat sentinte favorabile in cazul a mii de clienti, incat acestora li se elimina clauzele abuzive sau chiar li se reduce considerabil dobanda. Care sunt efectele acestor hotarari, vor disparea clauzele abuzive?

Conform avocatilor Gheorghe Piperea si Marius Coltuc, numarul proceselor pierdute irevocabil de bancile locale se ridica la circa 3.000.

äVorbim, la nivelul intregii tari, de peste 3.000 de hotarari irevocabile favorabile consumatorilor. Mai important este ca in prezent, sunt peste 90 de cazuri irevocabil castigate de clienti la ICCJ, doar impotriva unei banci (restul nefiindu-mi cunoscut). Daca s-a pronuntat in acest fel ICCJ, adica instant de la varful sistemului judiciar roman, e greu ca instantele din tara sa spuna altcevaö, a mentionat avocatul Gheorghe Piperea.

äIn orice caz, este un numar infim de procese fata de uriasul numar de consumatori care sunt inca indatorati la banci si 'beneficiaza' de clauze abuzive. Cata vreme statul va sustine acele banci recalcitrante care se lupta inutil in aceste procese, cheltuind uriase sume cu avocatii, PR-ul, publicitatea negativa la adresa mea etc., nu va fi o pierdere prea mare pentru banci (perderea acestor procese ľ n.r.). 3.000 de contracte modificate fata de 8 milioane in fiinta (corespunzand unui numar de peste3 milioane de debitori) inseamna o picatura intr-un oceanö, a adaugat avocatul. áDe asemenea, avocatul Iulian Urban considera ca sunt atat de putine procese castigate incat bancile nu au de ce sa se teama sau sa modifice clauzele abuzive. äRomanii raman in continuare extrem de sceptici cand vine vorba sa se lupte cu bancile, iar lipsa legii falimentului personal (depusa de mine in Parlament, votata de Senat in 2010 si ingropata azi la camera Deputatilor) ajuta enorm bancile in aceasta lupta inegalaö, a adaugat el.

Efectele proceselor pierdute de banci

Avocatul Marius Coltuc estimeaza ca efectul principal va fi in final modificarea tuturor contractelor de credit pentru banci.

äInsa in ultima vreme se observa din partea bancilor o negocieze mai agresiva pentru cei care depun plangeri la ANPC. Clauzele abuzive nu vor disparea pentru ca deja se modifica contractele cu alte clauze abuzive-deci alte modele. Bancile se vor adapta cu alte modele pentru a pastra veniturileö, a aratat Coltuc.

Totodata, avocatul Codrut Avram considera ca efectele principale ale proceselor castigate de catre clienti ar trebui sa fie o crestere a nivelului de responsabilitate al bancilor in ceea ce priveste redactarea contractelor, o mai mare deschidere catre negocierea clauzelor contractuale, o transparenta ridicata in ceea ce priveste informarea consumatorilor asupra nivelului comisioanelor.

äRamane de vazut daca pe viitor, institutiile bancare vor lua aminte la cele intamplate si isi vor revizui atitudinea. De asemenea, in ceea ce priveste clientii, se poate observa deja o mai mare dorinta de informare asupra conditiilor contractuale, un interes crescut asupra modalitatilor in care anumite abuzuri ar putea fi prevenite sau eradicate. Cea mai importanta este insa tendinta consumatorilor de a-si apara in mod activ drepturileö, a spus Avram.

Avocatul Codrut Avram a mai spus ca veniturile ulterioare ale bancilor, vor depinde cu siguranta si de atitudinea pe care fiecare dintre acestea o va avea fata de clientii lor. Este normal ca un client sa aleaga o banca recunoscuta ca fiind deschisa la negocierea conditiilor contractuale, care nu impune clauze care sunt abuzive, etc.

Clauzele abuzive nu vor disparea, pentru ca deja se schimba contractele cu alte clauze abuzive, deci alte modeleMarius Coltuc

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat ca litigiile intemeiate pe legislatia care interzice si combate clauzele abuzive, mai ale cele organizate in alianta procesuala, au, nu doar valoare de precedent judiciar, ci si valoare de reper istoric.

äAs indrazni sa spun ca au chiar valoare de izvor de drept. Solutii de acest gen sunt obligatorii pentru instante, intrucit spiritual reglementarilor este nu doar de a sanctiona inserarea in contracte si utilizarea de clause abuzive, ci si preventia acestora. Or, fara un efect generic (erga omnes) al acestor procese, nu se poate atinge scopul preventieiö, a adaugat Piperea.

äDe altfel, ideea imi este sustinuta si de solutii recente ale jurisprudentei romanesti. Curtea de apel Craiova si ulterior Curtea de Casatie a Romaniei (in doua decizii successive din 8 nov 2012) au confirmat aceasta interpretare pe motivul ca, in baza art. 6 din legea noastra (legea 193/2000) clauzele constatate ca abuzive nu mai au efecte. Asadar, toti cei care au dat in judecata banca sau intentioneaza sa o faca pot folosi deciziile obtinute de noi, mai ales cea mai recenta, cea pronuntata de Tribunalul Bucuresti acum 2 saptamani in favoarea unui numar de peste 580 de persoaneö, a mentionat avocatul Gheorghe Piperea.

El se teme, insa, ca deocamdata bancile vizate nu vor face modificarile necesare in contracte si in cazul celor pasivi, care nu au dat sau nu au intentia sa dea in judecata banca, de unde va rezulta o situatie de inegalitate in drepturi intolerabila, rezolvabila doar legislativ (e evident ca, la un moment dat, leguitorul roman, ca si cel maghiar, croat sau chiar francez, va fi nevoit sa ia masuri favorabile consumatorilor).

Totodata, Gheorghe Piperea estimeaza ca bancile se pot astepta, pe termen scurt, la venituri mai mici, dar pe termen mediu si lung vor avea cel mai mult de castigat, intrucat, pe de o parte, un client informat este un client mai bun platnic, iar pe de alta parte, un client caruia sarcina financiara i s-a redus cu o treime este, in mod evident, mai solvabil, de unde o reducere treptata a uriasului grad de neperformanta a portofoliului de credite de retail al unor banci.

Citeste si:á
Care sunt clauzele abuzive din contractele de creditá
Piperea: 2-3 banci recalcitrante, campioane la clauze abuzive, fac eforturi sa nu cada in prapastieá
BNR, acuzata ca a protejat bancile si contractele de credit cu clauze abuziveá
Clauzele neclare din contracte. Ce facem?
Victorie istorica: 580 de clienti au castigat irevocabil un proces cu Volksbank
Prima hotarare irevocabila impotriva Credit Europe Bank, pe clauze abuzive
Bancpost, obligata de instanta sa reduca dobanda unui client la 0,2%
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ianis a spus:
19/02/2014 16:37
nu cred ca vor renunta la clauze atat de facil.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 06:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter