- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA: Asiguratorii au platit daune de 5 mil. euro pana in octombrie, in urma inundatiilor din acest an

12 Oct, 13:52 • adrian.mihaltianu
Companiile de asigurari au platit, pana la inceputul lunii octombrie, daune de peste 5 milioane de euro, in urma inundatiilor din acest an, a declarat Angela Toncescu (foto), presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
CSA: Asiguratorii au platit daune de 5 mil. euro pana in octombrie, in urma inundatiilor din acest an

Astfel, au fost avizate pana in octombrie 4.500 de dosare de daune.

„De asemenea, companiile au rezerve de daune de 15,5 milioane de euro, care urmeaza sa fie eliberate pe masura instrumentarii dosarelor”, a spus Toncescu, prezenta la ICAR Forum.

Companiile de asigurari, membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au emis, din 15 iulie si pana in prezent, 75.000 de asigurari obligatorii ale locuintei, potrivit lui Marius Bulugea, presedintele PAID.

„Este recomandabil ca persoanele care detin locuinte ale caror valori de piata depasesc sumele asigurate prin asigurarea obligatorie, sa incheie si o asigurare facultativa pana la valoarea reala a imobilului. In acest fel, protectia imobilului este integrala, asigurarea obligatorie furnizand o protectie minima, cu caracter social”, a precizat Angela Toncescu.

Aceasta se asteapta ca jumatate dintre proprietarii de locuinte sa incheie o asigurare obligatorie in primul an de functionare a legii asigurarilor obligatorii, adica pana pe 15 iulie 2011.

„Asigurarea locuintei nu este nicidecum o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in caz de dezastru”, a subliniat oficialul CSA.

„Spre deosebire de taxe si impozite, care nu au destinatii anume, ci sunt folosite pentru a finanta toate serviciile publice oferite de catre stat, primele de asigurare incasate au o destinatie precisa si exclusiva – aceea de a constitui fondul din care se vor plati despagubiri asiguratilor in caz de dezastru”, a adaugat Angela Toncescu.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise pe 15 iulie 2010 si acopera riscul de cutremur, inundatie si alunecare de teren.

Proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie pana la 15 ianuarie 2011. Dupa expirarea acestui termen, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati de primarii cu amenzi intre 100 si 500 lei.

Romanii au de ales intre ofertele a 13 asiguratori, membri ai PAID: ABC, Ardaf, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum si Uniqa.

O polita costa 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B, suma maxima asigurata fiind de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru locuintele de tip B.

Locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane in mediul rural.