FINANTE-BANCI

Taxele cresc, castigurile scad! Majorarea cotei unice va lovi dezastruos

28 octombrie 2013, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Calculator3-mare.jpg
Romanii au mai primit o veste trista care le va afecta castigurile, inclusiv pe cele din dobanzile depozitelor bancare. La finalul saptamanii trecute s-a vorbit despre posibilitatea cresterii cotei unice de impozitare de la 16% la 22%. Vezi ce asteptari au specialistii din domeniu.

Daca acest zvon va deveni realitate, atat cetatenii, cat si companiile vor avea de suferit din cauza impovararii fiscale. De asemenea, Romania nu va mai fi privita cu interes de catre investitorii straini.

Multi dintre politicieni neaga faptul ca va fi majorata cota unica de impozitare, insa incasarile la buget sunt mai mici decat s-a estimat, ceea ce inseamna ca vor fi necesare noi masuri de majorarea a veniturilor. Si cum altfel decat prin cresterea birurilor?

„Marirea cotei unice nu e adevarata, dar avem o rectificare bugetara negativa, pentru ca incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei”, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, in sedinta de guvern. Asta inseamna „resurse mai putine” pentru ministere pana la sfarsitul anului, a mai spus premierul.El a negat zvonurile din presa care au precizat ca premierul a propus in ultima sedinta a USL o noua varianta pentru a incasa bani la buget incepand cu anul viitor, scaderea TVA-ului de la 24% la 22% si cresterea cotei unice de la 16% si 22%.

Banii – in banca sau la saltea?

Cresterea cotei unice de impozitare ii va afecta si pe cei care-si tin economiile in conturi bancare. Castigurile din aceste dobanzi ar urma sa fie taxate cu 22%, ceea ce ar reduce semnificativ venitul. Astfel, ar scadea apetitul romanilor de a mai tine banii in banci si ar prefera sa-i tina la saltea, mai ales in conditiile in care si dobanzile au inceput sa se miscoreze de cat BNR a redus dobanda cheie la 4,25% pe an.  

Intrebata daca un impozit mai mare pe veniturile din dobanzi ar putea sa reduca apetitul romanilor de a tine banii in conturi, Bogdan Toma, senior associate Dragne & Asociatii, a spus ca s-ar putea intampla si acest lucru, mai ales daca tinem cont ca, in fapt, dobanzile se acorda in general pentru a acoperi rata inflatiei si pentru a pastra economisirile la adevarata lor valoare, foarte putin din aceste dobanzi reprezentand cu adevarat un venit.

„Economisirea este si ea extrem de fiscalizata in Romania, de aceea avem una dintre cele mai mici rate de economisire din Europa. Aceasta afecteaza si investitiile, diminuand acumularea de capital si disponibilitatea resurselor bancare”, a mai spus Bogdan Toma.

Si Laura Stefan, business development manager in cadrul Accace, a precizat ca reducerea veniturilor nete va duce la scaderea consumului cu efecte negative asupra economiei, in timp ce cresterea impozitului aplicat veniturilor din dobanzi cu 6% va descuraja folosirea depozitelor bancare ca mijloc de economisire.

Impact dezastruos pentru firme si populatie

„Este pacat ca nu invatam din greseli si ca de fiecare data dupa veri dificile urmeaza sezonul rece, care se transforma in majorari de taxe si modificari legislative ce conduc la incalcarea tuturor principiilor de predictibilitate. O astfel de masura ar avea un impact dezastruos pentru mediul de afaceri si pentru populatia lovita din multe parti - atat ca salarii, cat si ca preturi. In ceea ce priveste investitorii straini... sa nu ne mai miram de ce pleaca in Bulgaria, Maroc sau India”, a declarat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

De asemenea, Bogdan Toma a spus ca, „in ceea ce priveste oportunitatea aplicarii unei astfel de masuri, suntem siguri ca ea nu va fi bine primita in mediul de afaceri. Stim ca guvernul incearca sa creasca veniturile la bugetul statului, insa o crestere a taxelor nu va reprezenta decat o povara in plus pentru companiile deja afectate de contextul economic dificil si de fiscalitatea excesiva. De altfel, oamenii de afaceri reclama de multa vreme reducerea fiscalitatii si crearea unei stabilitati legislative si fiscale, acestea fiind niste impedimente majore in dezvoltarea in bune conditii a oricarei afaceri”.

Marirea cotei unice la 22% nu mai face Romania o tara atractiva din punct de vedere fiscal pentru investitorii strainiLaura Stefan, Accace

Laura Stefan a aratat ca, la nivelul companiilor private, cresterea impozitarii profiturilor va avea ca prim efect reducerea investitiilor si relocarea unor activitati in zone mai favorabile din punct de vedere fiscal. In al doilea rand, majorarea impozitelor va conduce la cresterea costului total cu forta de munca, care va avea ca efecte fie cresterea somajului, fie amplificarea muncii la negru.

„Din punct de vedere al salariilor, Romania este una dintre tarile cu cea mai mare impozitare a acestor venituri. In ciuda declaratiilor de la nivel politic privind reducerea contributiilor sociale din 2014, cresterea impozitului pe salarii cu 6% va fi probabil superioara oricarei posibile reduceri a acestor contributii”, a mai spus oficialul companiei de consultanta Accace.

Rezultatele nu vor fi cele asteptate

Reprezentantul casei de avocatura Dragne & Asociatii au subliniat ca efectele asupra companiilor si populatiei vor fi negative. „Exista chiar posibilitatea ca, in loc sa creasca veniturile la bugetul statului, acestea sa scada, pentru ca o astfel de masura poate duce la o crestere a evaziunii fiscale, prin nedeclarea veniturilor”, a spus Toma.

In opinia acestuia, guvernul ar trebui sa se concentreze pe cresterea colectarii taxelor si impozitelor si pe reducerea evaziunii fiscale, si nu sa puna presiune suplimentara pe contribuabili.

Andra Casu, senior manager in departamentul de Asistenta Fiscala al EY, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca o astfel de masura de schimbare a cotelor de impozitare ar atrage cu siguranta o reactie adversa din partea mediului de business, deoarece ar afecta nevoia sa de stabilitate si predictibilitate.

„Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru este sa se imbunatateasca mecanismele de colectare a taxelor. In acest fel, eficienta sistemului fiscal ar creste, si nu ar mai fi nevoie sa se opereze modificari de nivel de taxare. Cu alte cuvinte, consideram ca e preferabila stabilitatea fiscala, completata de un sistem de colectare imbunatatit, in locul modificarilor de cota de impozitare care nu aduc rezultatele scontate (asa cum s-a mai intamplat in trecut, in asemenea situatii)”, a spus Andra Casu.

Totodata, Laura Stefan a mentionat ca, „la nivelul economiei per ansamblu, marirea cotei unice la 22% nu mai face Romania o tara atractiva din punct de vedere fiscal pentru investitorii straini. La acest aspect se adauga si schimbarea frecventa a reglementarilor fiscale si lipsa predictibilitatii taxelor. Diminuarea salariilor va conduce la scaderea consumului, prin reducerea puterii de cumparare, iar ca efecte de durata va duce la cresterea somajului”.

Bogdan Toma a mai precizat ca diminuarea TVA de la 24% la 22% nu va putea compensa efectele cresterii cotei unice si, avand in vedere ca firmele au deja cheltuieli mari cu forta de munca, o astfel de masura combinata poate duce la cresterea somajului, pe termen mediu si lung.

„Reducerea TVA ar putea stimula consumul, dar aplicata concomitent cu cresterea cotei unice efectul pozitiv se pierde”, a subliniat Toma.

De altfel, Consiliul Investitorilor Straini si-a exprimat deja opinia asupra acestui subiect, transmitand guvernului ca mediul de afaceri are nevoie de transparenta si predictibilitate, mentinerea cotei unice la actualul nivel, rambursarea la timp a taxelor, stabilitatea legislatiei fiscale si reducerea contriburiilor sociale.

Cota unica de impozit pe venit de 16% a fost introdusa la inceputul anului 2005 si de atunci nu a suferit nici o modificare.

Citeste si:
Romanii vor scoate mai multi bani din buzunare: Impozitul forfetar afecteaza firmele mici si clientii
Impozite mai mari si mai multe la nivel global
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
pop a spus:
28/10/2013 13:30
Ma copii voi credeati ca micii si berea sunt pe gratis ? acum o luam in bot cu totii din cauza iubitorilor de politruci.
 
unul a spus:
29/10/2013 23:26
pai eu zic sa creasca , poate asa se trezeste romanul si o punem si noi de-o revolutie, ca prea multa prostie produc astia de la guvernare si nu de alta dar parca ne sfideaza prea pe fata ... furi furi , da tre sa te mai si opresti. Scuzati limbajul academic , dar ce ar merge una in sfecla lu' Ponta.... Acest mesaj e de fustrare interioara crescanda si nicidecum de instigare in vre-un fel. Cu calm vom avea o tara mai buna si vom reusi sa observam cum si cainii umbla cu covrigi in coada ...
 
Mirabela a spus:
13/12/2013 01:56
Sa speram ca majorarea cotei unice de impozitare nu se va intampla prea curand. Traian Basescu nu pare foarte deranjat de cerintele fondului monetar, sa speram ca opozitia va stopa aceasta nedreptate.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 05:44
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter