FINANTE-BANCI

TVA la incasare, momentul adevarului: IMM-uri blocate total sau partial

13 mai 2013, ora 13:19, autor(i): Andreea Radu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1-calcule.jpg
Practica primelor patru luni de aplicare a sistemului de TVA la incasare arata ca, in forma sa actuala, acesta dezavantajeaza majoritatea IMM-urilor. Vezi din ce domenii sunt cele mai afectate firme.

Conform unei analize realizate de R&M Audit Contabilitate, in topul pericolelor care au aparut pentru firmele mici si mijlocii se afla:

- lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului,
- sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA-ului,
- pierderea contractelor comerciale cu clientii care sunt companii mari si prefera sa lucreze cu firme care aplica regimul traditional de TVA.


In ianuarie si februarie, valoarea TVA care a trebuit platita (la incasare) a fost extrem de redusa, caci celor mai multe dintre IMM-urilor nu li se achitasera atat de repede facturile emise si deci nu trebuiau sa plateasca taxa pe valoarea adaugata aferenta."In martie insa, multe dintre facturi au fost achitate, iar IMM-urile au avut primul varf de plata, cu sume de TVA care au trebuit sa fie platite statului pana la 25 aprilie. In luna mai, va veni cel de-al doilea varf al crizei de lichiditati pentru aceste firme, intrucat vor trebui sa achite TVA-ul aferent facturilor care nu le-au fost platite in termen de 90 de zile si pentru care trebuie totusi sa achite taxa pe valoarea adaugataö, a aratat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

äLuna februarie avand doar 28 de zile, cele 90 de zile s-au implinit in aprilie, asa incat cotele aferente vor trebui achitate pana la data de 25 mai. Astfel, o serie de IMM-uri, in special din sfera productiei si comertului, vor fi blocate partial sau total in ceea ce priveste desfasurarea activitatii lor in continuare si vor trebui sa aleaga intre a-si plati darile catre stat sau a le amana (platind penalitati) pentru a avea banii necesari continuarii activitatii", a adaugat Serban.

Astfel, pentru primele 5 luni ale anului, unei firme care aplica sistemul de TVA la incasare i-a fost imposibil sa previzioneze un cash-flow si sa isi planifice platile adiacente; avand in vedere cele doua varfuri de plati descrise anterior, lipsa de predictibilitate se va prelungi in lunile urmatoare, in functie de caren?ele de lichiditate generate.

"Cele mai afectate de aceste aspecte sunt firmele de productie (care trebuie sa isi asigure un anumit flux de productie), cele din comert, multe firme de servicii etc. Cel mai putin afectate sunt companiile care presteaza anumite categorii de servicii pentru care nu este necesara aprovizionarea regulata cu materii, materiale si diferite produse; in aceasta categorie s-ar incadra firmele de software, arhitectura etc", a precizat Mirela Serban.

Situatia firmelor de productie si de comert este cu atat mai grea cu cat cele care au cifra de afaceri sub 65.000 euro au fost obligate de la 1 februarie sa treaca la regimul microintreprinderilor: astfel, acestea trebuie sa plateasca impozit pe venit si nu pe profit. In aprilie, acestea au trebuit sa achite catre stat inclusiv cota de impozit pe venit pe primul trimestru, fapt care a crescut inca o data varful de plati din luna precedenta.

De la 1 ianuarie 2013, sistemul de TVA la incasare se aplica simultan cu sistemul de TVA clasic.

Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii este aplicat obligatoriu de firmele care au sediul in Romania si o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei. Orice firma din Romania isi poate deduce TVA-ul aferent facturilor emise de catre furnizorii care aplica acest sistem doar dupa ce plate?te facturile.

"Daca la neajunsurile descrise anterior mai adaugam si faptul ca multe firme mari vor renunta la furnizorii 'mici' pentru a putea sa isi asigure deducerea instantanee a TVA-ului in regimul clasic, reiese clar ca acest an se va dovedi in final foarte greu pentru IMM-uri, iar aceste modificari fiscale, in loc sa le ajute si sa contribuie la stimularea cresterii economice, se vor dovedi o frana pentru acest segment", a aratat Mirela Serban.

Citeste si:
TVA-ul la incasare isi arata coltii: Pericol de somaj si falimente
Efectele TVA-ului la incasare: Contabilii pierd de 3 ori mai mult timp
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Luca Bianca a spus:
13/05/2013 15:18
Acest articol este aberant. Credeti ca era mai ok sa se plateasca TVA-ul lunar, fie ca se incasa suma facturata, fie ca nu se incasa? Asa macar avem timp 90 de zile sa incasam banii. Tocmai firmele mici sunt avantajate de aceasta reglementare. Sunt de acord ca statul nu a incasat banii preconizati in primele luni ale anului, dar in acest caz faceti un articol despre acest subiect, nu despre firme.
 
Ilie Sova a spus:
13/05/2013 20:14
Sunt de acord cu Luca Bianca! Este o prostie sa teoretizam cat de buna este plata TVA neincasata!
Masura platii TVA la incasare ar fi 100% corecta daca plata s-ar face numai la incasarea facturii. Povestea cu 90 de zile este in continuare aberanta.
Daca o firma factureaza catre o alta firma si nu isi incaseaza banii, este aberant ca statul sa ii pretinda o suma de bani.
 
popescu a spus:
19/05/2013 13:13
O masura trebuie sa fie unitara in toata economia . Altfel apar distorsiuni greu de anticipat . De ce unii sa aiba o facilitate si altii nu .Legea trebuie sa fie aceeas pt toata lumea . Unii sunt mai egali decit altii in fata legii . Si asa IMMurile au mari probleme de supravietiure in orice economie .
Iar aberatia ca sa platesi un inpozit la un venit ce nu l-ai incasat e o problema, cred eu tipic dimboviteana . Nu stiu la altii cum e dar mi se pare tare ciudata situatia asta . Acum mai e si problema ca romanii nu prea achita taxele ,si asta e adevarat , dar nu inseamna sa prejudiciezi pe unii care lucreaza corect, pentru cei incorecti .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 15 August 2020, 17:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter