- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Val de concedieri in banci: Cati angajati vor ramane fara job?

13 Oct, 12:43 • adrian.mihaltianu
Situatia dificila cu care se confrunta bancile din Europa afecteaza zeci de mii de angajati, care risca sa ramana fara job-uri in perioada urmatoare. Bineinteles ca Romania nu face exceptie. Potrivit unor surse din piata, bancile locale urmeaza sa faca noi restructurari pentru a-si reduce costurile.
Val de concedieri in banci: Cati angajati vor ramane fara job?

Cati angajati din bancile locale vor fi concediati? Inca nu se stie un numar exact. Si bancile sunt destul de reticente in a face declaratii pe aceasta tema.

Multe dintre bancile europene care au anuntat disponibilizari sunt prezente si pe piata locala.

Astfel, Societe Generale, actionatul majoritar al BRD, a anuntat deja ca va reduce numarul de angajati, inclusiv din Romania.

Contactati de DailyBusiness.ro, oficialii BRD nu au comentat informatiile si nu au precizat cati angajati vor fi disponibilizati. Totusi, angajati ai bancii ne-au declarat ca au auzit ca urmeaza sa se faca restructurari in cadrul institutiei financiare.
 
Mediul economic instabil, dar si cererea redusa din partea clientilor, duc si la reduceri de sucursale. Spre exemplu, Banca Romaneasca, membra a grupului elen National Bank of Greece (NBG), a decis in august [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/banca-romaneasca-nu-isi-revine-din-criza-inchide-inca-6-sucursale-69022/]inchiderea a 6 unitati[/url], dupa ce in in iulie [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/criza-mai-are-un-cuvant-de-spus-banca-romaneasca-a-pus-lacatul-pe-7-unitati-65779/]a mai inchis 7 sucursale[/url]. Asta presupune si reduceri de personal.

Volksbank Romania a operat deja reduceri de personal si unitati, in conformitate cu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cum-isi-reface-volksbank-imaginea-afectata-de-ordonanta-50-69324/]noua strategie de business a bancii[/url]. In prezent, Volksbank are circa 140 de sucursale, in urma remodelarii retelei, dupa ce la finalul anului trecut avea 182 de unitati. De asemenea, numarul salariatilor s-a redus de la 1.500 la 1.400.

Bancile din Romania [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/o-treime-din-salariatii-bancilor-angajati-inainte-de-criza-au-fost-restructurati-64885/]si-au diminuat numarul de salariati cu aproape 5.000[/url] de persoane pe parcursul anilor 2009-2010, la finalul anului trecut personalul din sistemul bancar fiind de 66.753 de angajati.

[b]Zeci de mii de concedieri la nivelul sistemului bancar global[/b]

Bancile europene, inclusiv UBS AG, Barclays Plc (BARC), HSBC Holdings Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) si Credit Suisse Group AG (CSGN) au anuntat concedierea a peste 70.000 de angajati, in timp ce bancile din SUA renunta la 42.000 de locuri de munca, conform datelor [url=http://www.bloomberg.com/news/2011-09-14/bank-living-wills-adviser-rule-hong-kong-zamora-resigns-compliance.html]Bloomberg[/url].

Banca franceza Societe Generale a anuntat, in septembrie, un plan de reducere a costurilor si vanzarea unor active in valoare de peste 4 miliarde euro, pentru consolidarea capitalului, potrivit presei internationale. Planul include si [b]reducerea numarului de angajati in Romania[/b] (unde Societe Generale este prezenta prin BRD SocGen), Rusia, Polonia si Egipt.

UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a anuntat ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ubs-concediaza-3-500-de-angajati-pentru-a-si-reduce-costurile-67062/ ]va concedia 3.500 de angajati[/url], ca parte a strategiei de reducere a costurilor, in contextul in care veniturile au fost afectate de cerintele de capital mai stricte si de scaderea volumului de tranzactii.

Cei 3.500 de angajati reprezinta circa 5% din forta de munca globala a UBS. Aproximativ 45% din cei care vor fi disponibilizati fac parte din divizia de investitii.

[i]Credit Suisse Group[/i] a anuntat ca va concedia 2.000 de angajati pentru ca institutia sa economiseasca anual 1,2 miliarde de dolari incepand cu 2012.

Si [i]Royal Bank of Scotland (RBS)[/i] va concedia 2.000 de salariati.

Barclays, a doua banca din Marea Britanie, a anuntat in luna august ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/banca-britanica-barclays-va-concedia-3-000-de-angajati-66163/]va elimina 3.000 de posturi[/url] anul acesta, ca urmare a scaderii profitului diviziei de investitii cu mai mult de 25% in al doilea trimestru al anului.

De asemenea, banca britanica HSBC, cea mai mare institutie de credit din Europa, intentioneaza [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/hsbc-va-desfiinta-30-000-de-locuri-de-munca-pana-in-2013-66109/]sa desfiinteze 30.000 de locuri de munca[/url] pana in 2013, reprezentand circa 10% din total, pentru a-si reduce costurile.

Tot vara trecuta, banca britanica Lloyds a informat ca va [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/lloyds-bank-va-concedia-15-000-de-angajati-64645/]concedia 15.000 de angajati[/url] si isi va injumatati prezenta internationala, in incercarea de a reveni pe profit.

Masurile vor genera economii de aproximativ 2,4 miliarde de dolari pe an pana in 2014 pentru Lloyds Bank.

Conducerea Bank of America (BofA), cea mai mare banca americana, ia in calcul [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bank-of-america-se-pregateste-de-concedieri-vezi-cati-oameni-ar-putea-disponibiliza-67909/]concedierea a circa 40.000[/url] din cei 280.000 de angajati, in primul val al unui program de restructurare, au declarat in septembrie surse apropiate situatiei pentru Wall Street Journal (WSJ).

Restructurarea are ca scop scaderea personalului bancii pe o perioada de cativa ani. Numarul angajatilor BofA care urmeaza sa fie dati afara nu este final si ar putea fi modificat.

Bancile europene au eliminat, in total, 230.000 de posturi de la inceputul crizei financiare din 2007, potrivit Bloomberg.