FINANTE-BANCI

Zvon sau adevar? De ce ar putea pleca mari grupuri de asigurari din Romania

04 decembrie 2012, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Exit.jpg
Piata de asigurari din Romania a trecut prin mai multe transformari in ultimii ani. Fuziunile si achizitiile nu se opresc nici in anii urmatori, considera specialistii din domeniu. De asemenea, mari grupuri de asigurari ar putea iesi de pe piata locala, care a fost lovita de criza financiara globala.

Numai in 2011, piata de asigurari din Romania a raportat o pierdere de 325,86 milioane de lei, de aproape 8 ori mai mare fata de cea inregistrata in anul precedent, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Astfel, din 43 de societati de asigurari, 21 au inregistrat pierderi anul trecut. In acelasi timp, multe companii si-au redus simtitor castigul. Cele mai mari pierderi au fost raportate chiar de asiguratori care fac parte din principalele grupuri de la nivel global, precum Omniasig VIG (-181,2 milioane de lei), Groupama (-102,2 milioane de lei) si Generali (83,1 milioane de lei).

Daca la societatile de asigurari generale, principala cauza a pierderilor sunt daunele mari platite pentru asigurarile auto, la companiile de asigurari de viata, pierderile sunt cauzare de reducerea clientilor, care nu mai au bani sa plateasca sau sa reinnoiasca politele.Un specialist din piata a declarat pentru DailyBusiness.ro ca si anul viitor vor continua procesele de fuziuni si achizitii. Acesta a mentionat ca in timp ce unele companii se vor retrage din Romania, altele ar putea intra.

In piata au exista mai multe zvonuri despre retragerea a doua grupuri mari (ING Asigurari de Viata si Eureko), dupa ce Aviva a fost deja achizitionat de Alico, devenind Metropolitan Life.

Chiar daca atat Eureko, cat si ING au dezmintit zvonurile, ramane totusi un semn de intrebare asupra activitatii lor pe piata locala.

De ce pleaca din Romania?

Printre motivele pentru care un grup mare de asigurari s-ar retrage din Romania, se numara faptul ca in perioada de criza financiara, multi clienti si-au pierdut locul de munca sau li s-au redus veniturile si nu au mai avut bani pentru a reinnoi sau continua plata politei de asigurare de viata, au spus surse din piata pentru DailyBusiness.ro.

De asemenea, au fost si asigurati care s-au speriat de scaderea investitiilor si au ales sa-si retraga anticipat banii, chiar daca au iesit in pierdere.

Romanii nu s-au mai gandit in ultimii ani la investitiile pe termen lung si au incercat sa faca fata nevoilor si cheltuielor zilnice.

ôMajoritatea asigurarilor de viata incheiate cu cativa ani in urma a fost legata de accesarea unui credit imobiliar. Cand creditarea a cazut, au cazut si asigurarileö, au spus sursele. Astfel, companiile de asigurari au fost puternic afectate, numarul clientilor reducandu-se.

Totodata, conform surselor, administrarea politelor este foarte costisitoare pentru companii. ôUnele polite au ajuns la maturitate in scurt timp, iar cele mai multe nu au fost reinnoite. S-au volatizat multö, au mai spus acestea.

O alta problema de pe piata asigurarilor de viata a fost plata comisioanelor catre agenti. Ei au primit intregul comision la incheierea unei polite, iar cand clientul nu a mai vrut sa continue plata ratelor, asiguratorul a cerut o parte din comision inapoi de la agent pentru a-si acoperi pierderile, ceea ce a dus la o migrare a agentilor.

Zvonuri dezmintite

In urma zvonurilor aparute pe piata ca ING Asigurari de Viata se va retrage de pe piata din Romania, societatea a precizat saptamana trecuta ca isi va continua strategia de dezvoltare, dar pregateste un viitor separat al asigurarilor de cel al bancii.

"Divizia de asigurari a ING in Romania continua sa se concentreze asupra planurilor de dezvoltare ca si pana acum, pregatindu-se pentru un viitor separat de ING Bank", au spus reprezentantii grupului.

"Toate demersurile pe care le intreprindem ľ investind permanent in sisteme, produse, forta de vanzari si servicii - vin sa reconfirme angajamentul pe care ni l-am asumat in 1997 pentru piata romaneasca, de a oferi clientilor un parteneriat solid pe termen lung si a dezvolta o activitate eficienta. Este un angajament in care vom ramane la fel de implicati si pe viitor, principalele noastre obiective vizand consolidarea pozitiei de lider si continuarea demersurilor de crestere a beneficiilor oferite clientilor", au subliniat reprezentantii ING Asigurari Viata.

Anuntul vine dupa ce Jan Hommen, CEO-ul ING Group, a precizat ca grupul isi ôintensifica eforturile pentru pregatirea vanzarii afacerii europene din zona de asigurari, in cel mai bun caz, prin IPOö.

Potrivit ING Asigurari de Viata, acordul agreat de ING Group si statul olandez cu Comisia Europeana privind planul de reorganizare initiat in 2009, asa cum a fost redefinit recent ofera Grupului mai mult timp (pana in 2014) si flexibilitate pentru identificarea si adoptarea celor mai bune solutii in concordanta cu conditiile specifice de piata, climatul economic si oportunitatile concrete existente in fiecare regiune in parte.

In cazul businessului din Europa, acordul in forma actualizata prevede ca mai mult de 50% din proces sa fie incheiat pana la sfarsitul anului 2015, iar diferenta pana la finalul anului 2018. In practica, planificarea termenelor concrete va tine cont de conditiile de piata si stadiul de pregatire al procesului.

ING Asigurari de Viata a inregstrat in primele noua luni din acest an un profit brut de 13,1 milioane de lei, in scadere cu 49% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, cand a fost de 25,5 milioane de lei.

De asemenea, in vara au aparut zvonuri ca grupul Achmea (denumit anterior Eureko), care detine pe piata locala companiile Eureko Asigurari si Eureko Pensii Private, s-ar putea retrage din Romania anul viitor.

Contactati de DailyBusiness.ro, oficialii Eureko nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informatiile aparute in presa.

"Grupul Achmea, din care fac parte Eureko Asigurari si Eureko Societate de Administrare a unor Fonduri de Pensii Private, a cautat dintotdeauna sa identifice oportunitati noi in vederea dezvoltarii si consolidarii business-ului, care sa se potriveasca din punct de vedere strategic cu planurile pe termen lung ale grupului", a declarat, in iulie, Alexandru Leondari, director adjunct Eureko.

El a adaugata ca, "drept urmare, au existat si vor exista discutii strategice pentru a investiga si identifica cea mai buna combinatie de oportunitati care ar aduce valoareá business-ului si clientilor nostri".

"Nu putem comenta orice zvon aparut in piata in aceasta privinta", a subliniat Leondari.

Eureko Asigurari a avut in ultimii opt ani pierderi de 30 milioane de euro. Eureko Asigurari a inregistrat in 2011 o diminuare de 70% a pierderilor, pana la 6 milioane de lei, in timp ce afacerile au crescut usor, pana la 42,04 milioane de lei. In 2010, compania a raportat pierderi de 20 milioane de lei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion.gh a spus:
04/12/2012 10:23
Daca ING pleaca din Romania are destul de mult de pierdut asa ca eu cred ca se vor desparti de ING Bank si vor continua cu asigurarile de viata .
 
Adrian Popescu a spus:
04/12/2012 18:28
Raspuns : de ...finitiv . ,, Speculanti nesatui ''.
 
mara ion a spus:
05/12/2012 16:28
Dupa ce ani de zile au adunat bani, din profituri care ajungeau numai la ei acum ING, se sufoca , acum cand trebuie sa munceasca mult si sa castige putin.Vor fuziuni ca sa-si mai imparta niste bani, fiindca la asigurati -le dau la expirare sume in bataie de joc!
Vremea politelor incestitionale a trecut!
 
Danciu Ion a spus:
05/12/2012 16:47
Unele companii precum Aviva sau Eureko, dar nu numai ele, au afaceri in scadere sau se retrag si datorita managementului "de sera". De multe ori CEO cauta directori submisivi, in locul celor care au personalitate, competenta si cretivitatea de a face fata crizei. E mai confortabil sa dai vina pe criza economica din Romania. In asigurarile de viata dar si cele de cladiri sau bunuri, tocmai crizele finaciare au dus la cresteri exponentiale ale asigurarilor in lume.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 14:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter