- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

1 ianuarie aduce scumpiri ale carburanților. Ce valoare vor avea accizele la benzină și motorină

07 Dec, 21:23 • Bumbeneci Diana
Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2024. Care va fi valoarea accizelor la benzină și motorină.
1 ianuarie aduce scumpiri ale carburanților. Ce valoare vor avea accizele la benzină și motorină

Guvernul a luat decizia de a schimba mai multe prețuri înainte de cel mai important an electoral și a împărțit creșterile de accize la carburanți. Acestea vor fi majorate anul viitor în trei etape.

Ce valoare vor avea accizele la benzină și motorină

Accizele la benzină și motorină care sunt plătite de toți șoferii cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației, însă de la 1 ianuarie 2024 creșterea va fi de doar 33% din procentajul de 8,8% care ar urma să se aplice pe tot anul 2024, în trei etape astfel.

  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Carburanți
Carburanți

„Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este de 8,8%, iar aceasta va fi luată în calcul la creșterea accizelor. Din datele pe care le avem până acum, vom avea, așadar o creștere pe tot anul 2024 a accizei la benzină de 156 lei la 1.000 de litri și la motorină de 143 lei la 1.000l litri”, anunță Guvernul.

În acest sens, dacă se aplică și cota de TVA, rezultă că pentru tot anul 2024 prețul va crește cu circa 0,18 lei pe litru la benzină și cu 0,17 lei pe litru la motorină.

Ce trebuie ținut cont, aceasta este doar o creștere generată de taxele impuse de stat, ceea ce nu înseamnă că prețurile nu vor fi majorate și din cauza condițiilor de piață, așa cum s-a întâmplat și până acum.

Reiterăm faptul că în 2023 accizele nu au crescut cu inflația. Guvernul a dat o derogare de la regulă printr-o ordonanță de urgență din iulie 2022 și a păstrat toate nivelurile minime din Uniunea Europeană.

Citește și: Sorin Grindeanu, despre navigația pe Canalul Sulina. „Asigurarea tranzitului a cel puțin 4 milioane de tone de cereale lunar”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult