- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

93% dintre români sunt interesați de tarifele pentru reparațiile unei mașini „Preţul poliţei RCA este influenţat de costul despăgubirilor”

03 Aug, 15:01 • Constantin Cristina
Nouă din zece români vor să cunoască prețurile de referință la reparațiile auto. Astfel, se pot evita eventuale costuri nejustificate cerute pentru reparația autovehiculului avariat.
93% dintre români sunt interesați de tarifele pentru reparațiile unei mașini „Preţul poliţei RCA este influenţat de costul despăgubirilor”

93% dintre români consideră că este important să știe prețurile anuale pe piața de reparații auto, publicate de către o autoritate competentă, arată un sondaj de opinie efectuat de IRES, la solicitarea UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, potrivit Agerpres.

Citește și: Legea pensiilor speciale. Parlamentarii trebuie să se întoarcă din vacanță pentru a modifica legea. Marcel Ciolacu: „Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul”

93% dintre români sunt interesați de tarifele pentru reparațiile unei mașini „Preţul poliţei RCA este influenţat de costul despăgubirilor”

Conform sursei citate, procentul este similar (92%) şi în ceea ce priveşte posibilitatea publicării anuale, tot cu titlu informativ, a unor preţuri de referinţă şi pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparaţiei celor avariate, arată acelaşi sondaj.

„Preţul poliţei RCA este influenţat de costul despăgubirilor, iar astfel de măsuri, precum introducerea unor preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto şi pentru rent-a-car, cu titlu informativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informaţi cu privire la costurile pe care le implică reparaţiile în cazul în care ar fi păgubiţi RCA”, se menţionează în comunicat.

Dacă s-ar publica astfel de liste cu prețurile de referință, atunci s-ar evita eventuale costuri nejustificate pentru reparația mașinii avariate.

reparații auto
reparații auto

 

„La finalul anului 2022, ţara noastră avea peste 10 milioane de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, în creştere cu peste 1 milion în ultimii doi ani. Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul ţărilor europene la acest capitol”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, reprezentanții UNSAR sunt de părere că țara noastră se situează în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA.

„Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte ţări şi plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele. Toate acestea în contextul în care numărul accidentelor rutiere şi despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influenţează evoluţia primelor RCA”, susţin reprezentanţii UNSAR.

Tot reprezentanții UNSAR susțin că este necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA, ținând cont de falimentele recente ale unor instituții care emiteau polițe de acest tip.

„Reamintim faptul că, în ciuda dificultăţii de a opera pe piaţa RCA, asigurătorii care au rămas pe această piaţă au plătit anul trecut, în baza poliţelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiţii implicaţi în accidente rutiere”, precizează sursa citată.

Alte articole: Cresc amenzile pentru neplata parcării în București. Sumele sunt și de 10 ori mai mari