- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea pensiilor speciale. Parlamentarii trebuie să se întoarcă din vacanță pentru a modifica legea. Marcel Ciolacu: „Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul”

03 Aug, 12:26 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu îi cheamă pe parlamentari din vacanță pentru legea pensiilor speciale. Iată declarațiile premierului României.
Legea pensiilor speciale. Parlamentarii trebuie să se întoarcă din vacanță pentru a modifica legea. Marcel Ciolacu: „Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul”

Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, 3 august, că va convoca Parlamentul într-o sesiune extraordinară, în ceea ce privește legea pensiilor speciale. Legea trebuie să ajungă în acord cu obiecțiile CCR, informează ziare.com.

Românii rămân cu pensiile speciale

Marcel Ciolacu nu stă pe gânduri. Premierul României a anunțat că va convoca Parlamentul într-o sesiune extraordinară săptămâna viitoare pentru a modifica legea indemnizațiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.

„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor”, a transmis Ciolacu.

Citește și despre: Marcel Ciolacu anunță aprobarea construcției Autostrăzii Moldovei: „Este un obiectiv major și strategic de infrastructură asumat prin PNRR”

Potrivit premierului României, este necesar ca legea pensiei speciale să intre în vigoare rapid. În caz contrar, statul român pierde banii din PNRR.

„Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Curtea Constituţională a admis parțial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în ceea ce privește modificarea legii privind indemnizațiile de serviciu. Președintele CCR, Marian Enache, a explicat că actul normativ se va întoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat Marian Enache.

Pensii
Pensii

Forma votată de Parlament le permite magistraților să se pensioneze până în 2028 în aceleași condiții ca și până acum. Aceștia își pot încheia activitatea profesională indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Actul normativ mai are în vedere impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net. Bugetul suportat anual de statul român pentru pensiile speciale este de 12 miliarde de lei. Reforma este cerută insistent de UE și reprezintă jalon în PNRR. România riscă să piardă 3.1 miliarde de euro de la UE în cazul în care nu se pune în acord cu legislația europeană în domeniu.

Vezi și: Marcel Ciolacu, anunț despre fondurile europene. Statul român se pregătește să ceară 500.000 milioane de euro de la UE. „Eu nu voi ceda la această provocare”