- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adio de la pensiile speciale? Banca Mondială respinge măsurile luate de Guvern. Care este motivul

11 May, 16:25 • Constantin Cristina
Banca Mondială respinge măsurile luate de Guvernul României în privința pensiilor speciale. Ce argumente aduce instituția?
Adio de la pensiile speciale? Banca Mondială respinge măsurile luate de Guvern. Care este motivul

Banca Mondială a făcut public un raport despre măsurile luate de Guvern în ceea ce privește pensiile speciale, care ar trebui să fie reduse, astfel încât România să poată primi banii alocați prin PNRR, a informat antena 3 CNN.

Vezi și: Cât plătește statul în fiecare an pentru cei 10.000 de români care primesc pensii speciale

Adio de la pensiile speciale? Banca Mondială respinge măsurile luate de Guvern

Așadar, instituția nu este de acord cu măsurile luate de Guvern, deoarece nu conduc la o scădere importantă cheltuielilor din bugetul de stat.

Mai exact, impozitarea cu 15% a pensiilor nu aduce reduceri semnificative, conform raportului Băncii Mondiale. Astfel, Banca Mondială solicită eliminarea sporurilor militari, dar și a pensiilor speciale cumulate.

Mai mult, instituția critică modificările aduse de Guvernul României și transmite că pensiile speciale trebuie să fie desființate. Urmează ca în perioada aceasta, atât Banca Mondială, cât și Comisia Europeană vor impune alte măsuri României, care să aducă un impact semnificativ asupra bugetului de stat.

pensii speciale
pensii speciale

 

De asemenea, Marcel Boloș a mai spus că primul lucru care trebuie făcut este să prezinte toți pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a reuși să obțină banii de la Comisie: reforme. Așadar, reforma pensiilor trebuie să aibă în vedere două condiții importante, unul de sustenabilitate și unul de contributivitate.

„Pensiile speciale. Un subiect important pentru implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență, în raport cu care românii au nevoie de răspunsuri concrete. S-a generat ieri știrea că aș sugera că suntem dispuși să ajungem la ratarea acestui jalon din PNRR. Nimic mai fals. Eu am spus cât se poate de clar <>. Rolul meu de coordonator al Planului mă obligă să creez un cadru predictibil.

Asta include să prezint clar ce avem de făcut pentru a primi bani de la Comisie: reforme. Iar reforma pensiilor speciale trebuie să țină cont de două criterii fundamentale, cel de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Așa scrie în PNRR și nu e loc de interpretări. Am repetat acest mesaj proactiv, să nu ne trezim că avem o revelație atunci când Bruxelles-ul ne va spune că suntem în pericol să pierdem banii pe care îi avem pentru investiții naționale”, a scris ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, joi, pe pagina de Facebook.

Alte articole: Pensii speciale 2023! Marcel Boloș clarifică problema pentru toți românii. „Nu s-a pus problema ratării jalonului PNRR”