- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Afaceriștii români, disperați. Exodul către Occident continuă într-un ritm accelerat. Erbașu: „Vestul cere din ce în ce mai mulți oameni”

12 Jul, 11:37 • Stefan Simion
Marii afaceriști locali avertizează: criza forței de muncă se acutizează, din cauza sărăciei. Printre antreprenorii care au luat atitudine se numără celebrul Cristian Erbașu. 
Afaceriștii români, disperați. Exodul către Occident continuă într-un ritm accelerat. Erbașu: „Vestul cere din ce în ce mai mulți oameni

Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), a susținut miercuri, 12 iulie, un discurs despre criza forței de muncă.

„Știm că avem bugete foarte mari pentru investiții. Multe din ele sunt asigurate de Uniunea Europeană, dar nu numai, sunt și bugete în bugetul de stat, din resurse proprii, pentru că, într-adevăr, necesitatea investițiilor în România este extrem de mare. Necesitatea a crescut cu atât mai mult cu cât pandemia a adus o frânare a economiei, frânare care a necesitat o restartare, dar necesită un avânt, de acum înainte, care nu se poate obține decât prin investiții, prin consum”, a precizat antreprenorul, potrivit B1.

Antreprenorii români, în special cei din construcții, au de tras tare după criza COVID, a avertizat Erbașu.

„Consumul a fost extrem de mare în perioada pandemiei, au fost doi ani în care producția a fost extrem de mult diminuată nu doar în România, ci în întreaga lume. Acești doi ani, într-adevăr, acum se văd în economiile europene și mondiale. Trebuie să recuperăm doi ani în care practic am stat și am produs foarte puțin”, a continuat Cristian Erbașu.

„Constructorii, însă, dacă ne uităm la cifre, în România cel puțin, dar nu numai în România, dar mai ales în România, au reprezentat motorul esențial, principal, pentru ca economia să nu se prăbușească în perioada pandemiei. Chiar și post-pandemic, în ultimele trei trimestre, de exemplu, fără construcții, economia românească ar fi intrat în recesiune. Oricum și pentru constructori a fost extrem de greu și este extrem de greu în continuare”, a explicat președintele FPSC.

Românii pleacă la foc automat în Vest, unde sunt mult mai bine plătiți decât acasă. Erbașu confirmă criza

Cea mai gravă problemă pentru antreprenori reprezintă criza forței de muncă.

„Apare din nou fenomenul emigrării spre Vest. Vestul cere din ce în ce mai mulți oameni, mai ales pe cei calificați, oferă foarte multe facilități și condiții noi, prielnice pentru a-i atrage, iar noi ne străduim să îi ținem, pentru că, știți foarte bine (…), muncitorii, forța de muncă care ne vine din Asia nu este întotdeauna foarte bine calificată. Trebuie să o calificăm, durează.

Dacă ne raportăm, costuri cazare, mâncare, transport, salariu și productivitate, nu este o forță de muncă ieftină. Mai mult decât atât, chiar și acești muncitori care vin din Asia au tendința să plece din România”, a mai spus Cristian Erbașu.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult