- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă de ultimă oră pentru românii care au în plan să obțină credit în valută! BNR: „Dobânzile atât la euro, cât şi la dolar vor mai creşte!”

15 May, 12:09 • Bumbeneci Diana
Avertisment de ultimă oră pentru românii care vor un credit în valută! Guvernatorul BNR lansează un nou apel la populație.
Alertă de ultimă oră pentru românii care au în plan să obțină credit în valută! BNR: „Dobânzile atât la euro, cât şi la dolar vor mai creşte!”

Guvernatorul BNR îi atenţionează pe toți românii care se gândesc în prezent să apeleze la un credit în valută! Dobânzile atât la euro, cât şi la dolar vor mai creşte!

Românii riscă mult dacă cer un credit în valută

Creditarea în valută a ajuns la o creştere anuală de peste 30% la final de T1/2023, de 10 ori mai mare decât viteza creditării în lei.

Există semnale că Banca Centrală Europeană (BCE) şi FED (Rezerva Federală; SUA) vor mai majora dobânzile, astfel că trebuie să fie atenţi cei care se reped să ia acum credite în valută, considerându-le mai ieftine, atenţionează Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Vezi și: Moment istoric! Ordonanța austerității a fost aprobată! Ce se întâmplă cu banii românilor, concedierile și programele Rabla

„BCE şi FED, aceste două institituţii, ca şi Banca Angliei, vor mai creşte dobânzile. Este o atenţionare pe care trebuie să o fac pentru cei care se reped acum să ia credite în valută, considerând că sunt mai ieftine. Dobânzile atât la euro, cât şi dolar vor mai creşte”, a atenţionat vineri guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În prezent, dobânda de referinţă a BCE este de 3,25%, în SUA dobânda a fost dusă de FED la 5%. În acest sens, Marea Britanie este de 4,25%. În România, în lupta cu inflaţia BNR a majorat dobânda-cheie de nouă ori, până la 7%, iar la ultimele trei şedinţe de politică monetară din 2023 nivelul a fost menţinut. Inflaţia este aşteptată să coboare la 7,1% la finalul anului. Creditarea în valută a accelerat, în timp ce finanţările în lei au frânat după creşterea dobânzilor. Creditarea totală în valută a ajuns la un ritm anual de creştere de peste 30% la final de T1/2023, de 10 ori mai mare decât viteza creditării în lei. Creditele corporate în valută au avut un plus de 47%.

Ai mai putea citi: ROBOR a scăzut! Vești excelente pentru românii cu rate la bancă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult