- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amendă istorică pentru un șofer român de TIR. Motivul pentru care trebuie să plătească 5,25 de milioane de euro

28 Feb, 23:11 • Bumbeneci Diana
Un șofer român de TIR a stabilit un nou record negativ la capitolul amenzi. Bărbatul are de plătit nu mai puțin de 5 milioane de euro.
Amendă istorică pentru un șofer român de TIR. Motivul pentru care trebuie să plătească 5,25 de milioane de euro

Amendă fără precedent primită de un șofer român de TIR. Bărbatul are de plătit o amendă de 5,25 de milioane de euro, scrie ziarulromanesc.de. Ce reacție a avut instanța în acest caz și care este motivul?

Amendă de 5 milioane de euro pentru un șofer de TIR

Un șofer român a fost prezentat instanței de judecată din Avesnes-sur-Helpe, Franța, după ce a fost prins că transporta zece tone de țigări contrafăcute. După cum bine se știe, amenzile sunt usturătoare în Franța, dar și pedepsele în sine, motiv pentru care acesta a fost și condamnat la un an de închisoare.

El a fost obligat la plata unei amenzi 5.249.790 de euro, respectiv valoarea țigărilor găsite, iar camionul și marfa i-au fost confiscate.Pe 8 februarie 2023, la Avesnes-sur-Helpe, vameșii au verificat TIR-ul condus de românul în vârstă de 40 de ani.În interior au descoperit 26 de paleți cu echivalentul a 10 tone de țigări pentru care șoferul nu a putut prezenta documente de transport.

Citește și: Amendă de 270.000 de euro pentru un șofer de TIR. Motivul pentru care românul trebuie să plătească suma record

Amendă pentru un șofer de TIR
Amendă pentru un șofer de TIR

Potrivit datelor din partea acuzării, românului i-a fost plătit un bilet de avion pe ruta Moldova – Germania, Düsseldorf, de un „angajator” al cărui nume bărbatul nu a vrut să-l precizeze. Din Germania a călătorit la Anvers, Belgia, pentru a prelua semiremorca „sigilată” și apoi a mers spre Paris.

Cercetările efectuate au dovedit existenței unei vaste rețele de contrabandă. Șoferul, cu experiență de 14 ani în transport internațional, a fost invitat să explice faptele în fața instanței din Avesnes.

„Execut ordinele”, a precizat românul.

Pentru că sunt șoferi ca inculpatul, nu foarte atenți, există trafic de anvergură”, a spus președintele instanței.

Românul a fost condamnat la 12 luni de închisoare și la plata unei amenzi vamale de 5.249.790 de euro. Mai mult, autoritățile din Franța au decis să confiște camionul și întreaga cantitate de țigări. Avocatul șoferului poate face recurs, scrie la Voix du Nord.

Amintim că tot în februarie s-a raportat o amendă record pentru un șofer român de camion din România. Bărbatul a primit amendă 270.000 de euro și a fost arestat în Franța după ce a fost prins cu 50 de kilograme de canabis,

Vezi și: Cât câștigă șoferii de tir în România. Veniturile sunt uluitoare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult