- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi de până la 20.000 lei pentru proprietarii care nu respectă această lege. Categoriile de români care sunt exceptate de la plata amenzii

19 Aug, 14:33 • Stefan Simion
Românii proprietari de terenuri care nu-și curăță terenurile de ambrozie, o plantă alergenică extrem de periculoasă, se pot trezi cu amenzi de până la 20.000 de lei. Polenul acestei plante este sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.
Amenzi de până la 20.000 lei pentru proprietarii care nu respectă această lege. Categoriile de români care sunt exceptate de la plata amenzii

Ambrozia înfloreşte în august-septembrie, dar efectele ei sunt resimțite de cei alergici până prin octombrie. Toamna este sezonul în care produce polen în cantităţi mari. Alergiile tot mai dese la ambrozie îi trimit pe oameni la medic, lucru care a determinat autoritățile să dea o lege prin care să oblige proprietarii de terenuri să le curețe și să distrugă ambrozia.

Buruiana s-a înmulţit semnificativ în ultimii ani pe terenurile abandonate de proprietari. Sunt peste 800 de astfel de zone ţară.

Amenzi de până la 20.000 lei pentru proprietarii de terenuri care nu le curăță de ambrozie

Nu mai puțin de jumătate de milion de români sunt alergici la ambrozie, vara și toamna fiind un chin pentru ei. Alergia la ambrozie, cunoscută și cu denumirea „febra fânului” este determinată de polenul bogat în fragmente alergizante răspândite de vânt. Polenul se împrăştie pe suprafețe mari, de sute de kilometri.

Conștientizând gravitatea problemei, autoritățile au dat, încă din 2018, o lege prin care obligă proprietarii de terenuri să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a acestei buruieni.

Procesul de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei începe din luna mâna, când comisii special formate trebuie să identifice terenurile pe care creşte ambrozia, să centralizeze datele şi să le trimită către prefecturi. Cei care nu se conformează primesc, în primă fază (perioada 1-15 iulie), avertismente. Apoi, în perioada 16 iulie – 31 octombrie, se trece la amenzi.

Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Citeste si Amenzi de 10.000 de euro pentru apa de la robinet. Care sunt noile reguli impuse de Ministerul Sănătății

De la aceste amenzi sunt, totuși, exceptate anumite categorii de persoane. Mai exact, este vorba despre bătrâni sau despre cei bolnavi care nu au posibilitatea să-şi cureţe singuri terenurile. În aceste situații, primăriile vor fi cele care se vor ocupa de curățarea terenurilor năpădite de ambrozie.

Ce trebuie să faci dacă ești alergic la ambrozie

Medicul alergolog Adriana Nicolae spune că prezentarea la medic pentru stabilirea unei scheme de tratament este extrem de importantă.

Dacă ești în primul an în care ai simptome, te vei prezenta la medicul alergolog sau la medicul de familie, ORL-ist, oftalmolog, în funcție de simptomele pe care le ai în vârf de sezon pentru că atunci ai simptome. După ce ți s-a stabilit un diagnostic, ți se va prezenta o strategie. Vor fi măsuri de profilaxie pe care le vei aplica categoric în sezon. Ți se va indica să te prezinți cu câteva săptămâni înainte de începerea sezonului.

Citeste si Amenzi usturătoare pentru românii care locuiesc la bloc. Primești amendă de până la 3.000 de lei dacă încalci această lege

Astfel, reactualizezi informațiile și prescripțiile medicale pentru sezonul respectiv. Dacă optezi, la indicațiile medicului alergolog, pentru un tratament care să se adreseze direct cauzei alergice și care se cheamă imunoterapie alergen specifică, atunci vei începe acest tratament imediat după ce s-a terminat sezonul și vei urma fie într-o formulă perenă, adică tot timpul anului, fie într-o formulă pre și co-sezonieră, adică cu trei luni înainte de sezon, trei luni peste sezon”, a explicat medicul alergolog Adriana Nicolae, pentru stirilekanald.ro.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult