- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi uriașe de la ANAF pentru contribuabilii care depășesc termenul de transmitere a facturilor prin programul RO eFactura

28 Feb, 13:43 • Stefan Simion
ANAF îi va sancționa cu amenzi uriașe pe contribuabilii care omit să transmită facturile prin programul RO eFactura. Măsura va intra în vigoare în ultima zi a lunii martie 2024.
Amenzi uriașe de la ANAF pentru contribuabilii care depășesc termenul de transmitere a facturilor prin programul RO eFactura

ANAF va da amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de lei în cazul neîndeplinirii obligațiilor fiscale.

ANAF amendează contribuabilii care nu-și îndeplinesc obligațiile fiscale

Din momentul emiterii facturii, contribuabilii au la dispoziție 5 zile pentru a o transmite în sistemul RO e-Factura. Mai precis, data de 15 a lunii următoare. În cazul în care termenul va fi depășit, contribuabilii mari (persoane juridice) sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2.500 lei și 5.000 lei, în timp ce cei mici și cei mijlocii vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 lei și 2.500 lei. Este important ca toți contribuabilii să respecte termenele și regulile impuse de ANAF pentru a evita consecințele financiare nedorite.

Totuși, ministrul Marcel Boloș a spus că nu este exclusă prelungirea perioadei în care nu se aplică sancțiuni, însă nu s-a luat încă o decizie definitivă în această privință.

De menționat că reprezentanții Fiscului au afirmat că, în cazul unui control, se va aplica amendă pentru neintroducerea facturilor. Altfel spus, va fi amendată fapta, nu fiecare factură care nu a fost trecută în sistem.

Citeste si eFactură: Ministerul Finanțelor publică un ghid care vine în ajutorul firmelor de la 1 ianuarie

Cum funcționează sistemul RO eFactura

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat de către Ministerul Finanțelor și ANAF în scopul eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape, astfel:

  1. În prima etapă, desfășurată în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G (relația dintre un operator economic și autorități contractante), pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022, potrivit Ministerului de Finanțe.
  2. De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B (relaţia business-to-business) pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Citeste si Ce s-a întâmplat după ce statul român a verificat 48 de milioane de facturi cu un soft antifraudă. Anunţul a fost făcut de ministrul Digitalizării

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult