- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF impune o nouă taxă pentru micii fermieri. Urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2024

15 May, 21:22 • stefan.vlad
ANAF impune o nouă taxă pentru micii fermieri de la 1 iulie 2024. Producătorii agricoli care activează cu atestate și carnete de producător vor trebui să suporte un impozit suplimentar pentru transportul propriilor recolte, a declarat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
ANAF impune o nouă taxă pentru micii fermieri. Urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2024

ANAF impune o nouă taxă pentru micii fermieri și ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2024. În forma actuală a proiectului de act normativ, aceasta va afecta direct micii producători agricoli, cei care își fac pe cont propriu transportul produselor pe care le obțin în exploatație.

ANAF impune o nouă taxă pentru micii fermieri

Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare. Înseamnă alți bani, altă distrație. De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), potrivit Agrointel.

Cea mai mare parte a legumicultorilor își duc singuri marfa la piață sau la depozite, apicultorii își duc singuri mierea la târguri și centre de colectare, în timp ce micile ferme de animale își valorifică o parte importantă din lapte (procesat și în brânzeturi artizanale) în mod direct, prin automate, participări la târguri sau livrări pe abonamente, arată sursa citată.

Citește și: Fermierii care vor primi subvenții suplimentare. Comisia Europeană prezintă noile decizii

Fermierii români au ajuns la capătul răbdării

Unii dintre fermierii din România au fost surpinși în timp ce își aruncau pe câmp recoltele. Imaginile surprinse de Antena 3 CNN arată cum un bărbat își lasă mai multe legături de ceapă verde la voia întâmplării, explicând ulterior de ce a decis acest lucru.

Omul a luat o astfel de decizie după ce a refuzat oferta samsarilor din piețe de 20 – 30 de bani pe legătură. El spune că, la un astfel de preț, nu merită nici măcar să pună motorină ca să-și transporte marfa.

ANAF-ul e pe noi. Acum aruncăm ce muncim. Cine vede filmulețul ăsta: nu e de râs, e de plâns. Aveți grijă, că rămâneți cu marfa nedată (…) Nu sunt cumpărători (în piețe), sunt numai vânzători (…) De trei zile arunc încontinuu marfă. Poate vede și șeful ANAF câtă muncă este”, spune bărbatul.

Potrivit fermierilor, intermediarii din piețe fac oferte derizorii și refuză să cumpere marfa cultivatorilor, mai ales de când controalele venite din partea ANAF s-au întețit. Acum vânzătorii trebuie să prezinte acte pentru achiziții, ceea nu mereu este posibil. Alți fermieri spun însă că nu au fost afectați de acest fenomen. (Citește AICI mai multe detalii )