- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii români au ajuns la capătul răbdării. Își aruncă recoltele la gunoi după ce samsarii piețelor le-au oferit 20 de bani pe legătura de ceapă

25 Apr, 19:30 • Alexe Raluca
Mulți dintre fermierii români au luat decizia de a-și arunca recoltele la gunoi, după ce au ajuns în imposibilitatea de o mai valorifica. Aceștia se plâng de faptul că samsarii din piețe practică un adaos uriaș pe marfă, respectiv 200%, și că nu își pot vinde recoltele din cazua lor.
Fermierii români au ajuns la capătul răbdării. Își aruncă recoltele la gunoi după ce samsarii piețelor le-au oferit 20 de bani pe legătura de ceapă

Unii dintre fermierii din România au fost surpinși în timp ce își aruncau pe câmp recoltele. Imaginile surprinse de Antena 3 CNN arată cum un bărbat își lasă mai multe legături de ceapă verde la voia întâmplării, explicând ulterior de ce a decis acest lucru.

Citește și: Când intră subvențiile APIA restante în conturile fermierilor români. Mulți așteaptă din 2023

Fermierii români își aruncă recoltele la gunoi

Potrivit sursei citate, omul a luat o astfel de decizie după ce a refuzat oferta samsarilor din piețe de 20 – 30 de bani pe legătură. El spune că, la un astfel de preț, nu merită nici măcar să pună motorină ca să-și transporte marfa.

„ANAF-ul e pe noi. Acum aruncăm ce muncim. Cine vede filmulețul ăsta: nu e de râs, e de plâns. Aveți grijă, că rămâneți cu marfa nedată (…) Nu sunt cumpărători (în piețe), sunt numai vânzători (…) De trei zile arunc încontinuu marfă. Poate vede și șeful ANAF câtă muncă este”, spune bărbatul din imagini pentru Antena 3 CNN.

Potrivit fermierilor, intermediarii din piețe fac oferte derizorii și refuză să cumpere marfa cultivatorilor, mai ales de când controalele venite din partea ANAF s-au întețit. Acum vânzătorii trebuie să prezinte acte pentru achiziții, ceea nu mereu este posibil. Alți fermieri spun însă că nu au fost afectați de acest fenomen.

„Am început și noi recoltările și, ca primă cultură recoltată, avem castraveții. În linii mari, la noi nu sunt probleme. În momentul de față, kilogramul de castraveți se vinde astăzi cu 8,7 lei. Există foarte multă cerere și mai puțină ofertă, datorită climei (…) De obicei, un fir de castravete adus până la recoltare costă undeva la 5, 7 sau 8 lei, în funcție de cât de devreme se cultivă și se plantează în solarii, pentru că oamenii, pe perioada rece, încălzesc solariile cu diferite centrale sau sobe.

Costurile cu încălzirea sunt mai ridicate. Acum o săptămână și jumătate – două săptămâni am început să recoltăm și, deocamdată, suntem pe partea de trufanda. Datorită acestui aspect, prețul este ridicat”, a spus pentru sursa citată Cristina Chicosu, legumicultor afiliat la Asociația Forța Fermierilor.

Citește și: Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri, epuizate. Programul ar putea fi reluat abia în 2028, cred experții