- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Analiza execuţiei bugetare din octombrie. Cheltuielile cu dobânzile accelerează, în timp ce subvenţiile şi investiţiile de la buget scad

30 Nov, 17:25 • Fundeanu Madalina
Cheltuielile cu dobânzile accelerează, în timp ce subvenţiile şi investiţiile de la buget scad. Guvernul a încasat 51 mld. lei în octombrie 2023 şi a cheltuit 57 mld. lei, ceea ce a rezultat într-un deficit de 6 mld. lei.
Analiza execuţiei bugetare din octombrie. Cheltuielile cu dobânzile accelerează, în timp ce subvenţiile şi investiţiile de la buget scad

Cheltuielile cu dobânzile accelerează, în timp ce subvenţiile şi investiţiile de la buget scad. Guvernul a încasat 51 mld. lei în octombrie 2023 şi a cheltuit 57 mld. lei, ceea ce a rezultat într-un deficit de 6 mld. lei, plus 17% faţă de deficitul din octombrie 2022, transmit cei de la Ziarul Financiar.

Disecţia execuţiei bugetare din octombrie. Ce spun analiștii

Veniturile au înregistrat o creștere de 8% în luna octombrie şi cheltuielile bugetului s-au majorat cu 9% faţă de octombrie 2022. Prin urmare, deficitul bugetar a continuat să crească, arată o analiză din luna octombrie.

Făcând o analiză în profunzime, veniturile din TVA şi din impozit pe venit au crescut cu două cifre şi au tractat creşterea încasărilor la buget, în timp ce pe partea de cheltuieli guvernul a frânat plăţile de subvenţii, dar şi de investiţii. Cu toate acestea, cheltuielile cu dobânzile au explodat, cu un plus de 29%.

„Guvernul vrea să iasă la final de an cu nişte cifre tolerabile atât pentru piaţa internă, cât şi pentru partenerii străini – agenţiile de rating, pieţele financiare. Aşa cum se întâmplă de obicei, în ultimele luni se ajustează ca să iasă poza retuşată. Sunt multe metode şi cea mai importantă este tăierea cheltuielilor de investiţii”, comentează cifrele Aurelian Dochia, profesor de economie.

Te-ar putea interesa și: Buget 2024. Ministrul Finanțelor anunță cele cinci principii care vor sta la baza bugetului!

buget
buget

Previziunile economice ale lui Marcel Boloș pentru anul următor

După ce dobânzile din acest an vor depăși 30 de miliarde de lei, 2024 va fi o mare provocare pentru România din punct de vedere economic. O recunoaște și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care promite, totuși, că vom avea în continuare 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit și 19% TVA, conform Digi Economic.

„Dobânzile în acest an vor depăși 30 miliarde de lei, ceea ce pe viitor va pune presiune și mai mare pe cheltuielile bugetului de stat. Mai mult, riscul cel mai mare pentru fiecare dintre noi: să pierdem investiții de peste 75 de miliarde de euro din fonduri europene.

Adică să le spulberăm celor vulnerabili, românilor noștri, visul la infrastructura de apă-canalizare, construit autostrăzi, drumuri naționale și județene, căi ferate, modernizare școli, modernizare spitale, investiții în cămine de bătrâni și multe, multe altele”, a declarat Marcel Boloș.

Anul viitor se anunță a fi unul dificil, este de părere ministrul, conform sursei citate.

Citește mai multe aici: Previziunile economice ale lui Marcel Boloș pentru 2024. „Dobânzile în acest an vor depăși 30 miliarde de lei, ceea ce pe viitor va pune presiune și mai mare pe cheltuielile bugetului de stat”