Știri interne

ANPC intră în scandalul caselor de marcat! Horia Constantinescu: „Este o abordare discriminatorie. Nu cred că putem vorbi de NFT, într-un spaţiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix”

13 Mar, 18:30 • Bumbeneci Diana
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu este de părere că reducerea caselor de marcat reprezintă o discriminare în România. ANPC nu susține schimbările din supermarketuri.
ANPC intră în scandalul caselor de marcat! Horia Constantinescu: „Este o abordare discriminatorie. Nu cred că putem vorbi de NFT, într-un spaţiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix”

ANPC intervine pe subiectul caselor de marcat din România. Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie, pentru că ar fi trebuit să se ia în calcul prezenţa la cumpărături şi a consumatorilor în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele pentru a-şi scana singuri cumpărăturile. Anunțul a fost făcut astăzi de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, citat de Digi24.

ANPC se implică în scandalul legat de casele de marcat

Nu cred că alegerea are legătură neapărat cu a-ţi scana singur produsele. Cred, în acelaşi timp, că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezenţa la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele de a-şi scana şi a-şi marca singuri cumpărăturile. Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuţiile purtate cu o parte dintre reprezentanţii operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înţeles, lucru pe care îl vom şi verifica, că aceste case beneficiază, totuşi, de o asistenţă din partea personalului angajat al operatorului economic. Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor legat de o anumită cantitate, calitate sau orice altă informaţie ar avea nevoie legat de produsele achiziţionate”, a afirmat Constantinescu.

Vezi și: Fermierii explică de ce se confruntă România cu criza cepei. „Acum, ceapa care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari”

Horia Constantinescu - ANPC
Horia Constantinescu – ANPC

Oficialul a mai fost întrebat și despre modalitatea de abordare a monedelor electronice sau a NFT-urilor din perspectiva protecţiei consumatorilor. În acest context, șeful ANPC a susţinut ideea, la acest moment, că „există perspectiva unor acte normative care să reglementeze întreaga situaţie”.

„Este o situaţie nouă pentru industrie, în general, şi pentru comerţ, în sensul reglementării acesteia, pentru că la momentul la care aceste variante de monede virtuale au fost lansate nu s-a avut neapărat în vedere asimilarea acestora într-un sistem oficial. Dacă vă aduceţi aminte, pentru foarte mult timp, inclusiv Bitcoin sau alte monede similare au jonglat într-o zonă gri. La acest moment există perspectiva unor acte normative care clar reglementează întreaga situaţie. Nu cred, în acelaşi timp, că putem vorbi de NFT, sau ce ştiu eu că ar însemna NFT, şi anume achiziţionarea unor produse elaborate şi puse la dispoziţie eminamente într-un spaţiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix”, a explicat Horia Constantinescu.

Reiterăm faptul că Asociaţia Sută la Sută Românesc, prin platforma Tribuna Consumatorilor, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a avut astăzi o dezbatere despre protecţia şi drepturile consumatorilor din România.

Vezi zi: Cu ce preț vor cumpăra românii ceapa. Petre Daea: „Le-am spus producătorilor că nu e în regulă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult